Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amelie Jakobsson och Nanna Jan-Ers har tilldelats kommunens demokratipris

Nanna Jan-Ers och Amelie Jakobsson får Sandviken kommuns årliga demokratipris. De har arbetat för integration, genom att arrangera aktiviteter för nyanlända, framför allt på asylboendet i Gysinge.

Annons

Att få motta Sandvikens kommuns demokratipris kom oväntat, både för Nanna Jan-Ers och Amelie Jakobsson, men de är glada att deras engagemang syns och belönas.

– Det här känns stort. Vi har jobbat i motvind, men plötsligt är det någon som uppmärksammar ens arbete och vi får det här priset. Det är jätteroligt, säger Amelie Jakobsson, platschef för asylboendet i Gysinge.

När befolkningsmängden steg i Österfärnebo och Gysinge insåg Nanna Jan-Ers och Amelie Jakobsson att det skapades klyftor i samhället och de ville göra något åt det.

– Jag såg till exempel att många undvek att gå förbi nyanlända när de rastade sina hundar i Gysinge och folk pratade inte mycket med varandra, säger Amelie Jakobsson, platschef för asylboendet i Gysinge.

Då kontaktade de Österfärnebo skola, kommunen och Migrationsverket, för att skapa ett samarbete.

– Det har fungerat bra, men det fanns en viss skepsis i början. Vi har låtit det växa fram gradvis och har anordnat språkkaféer och fritidsaktiviteter för nyanlända. Till exempel har vi ett handbollsprojekt i gång, säger Nanna Jan-Ers, ordf. i Österfärnebo socknens utvecklingsklubb och folkhögskolelärare.

Finansiererna är Region Gävleborg, Göranssonska stiftelsen och Gävleborgs idrottsförbund. Nanna Jan-Ers och Amelie Jakobsson hoppas att deras arbete bara är början på ett bra samarbete, som ska bidra till integration även i framtiden.

– Vi hoppas att vi nu har uppmuntrat Sandvikens kommun till att fortsätta att utveckla projekten, så att det inte slutar här, säger Amelie Jakobsson.

Tidigare pristagare

2009 Kerstin Olsson

2010 Barnkedjan i Sandviken

2011 Åke Dansk

2012 Magnus Höijer

2013 Kerstin Lundblad och Karl-Erik Larsson

2014 Anette Almström Kovacic

2015 Drömfabriken

Mer läsning

Annons