Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussar barn från asylboendet i Gysinge till 4H-läger

Asylsökande barn och föräldrar fick en dags semester med djur och pyssel på 4H-gården i Järbo. Bakom bussresan står Rädda barnen och 17-åriga Isabella Sjödén, som både kläckte idén och fixade bidrag.

Annons

Det är första året som daglägret på Naturhjältarnas 4H-gård i Järboskogen är gratis. Tidigare kostade det runt 150 kronor att vara med. Nu sponsrar Sandvikens kommun alla besökande barn.

Isabella Sjödén fick idén att ordna bussresor till daglägret när hon kollade vilka aktiviteter som fanns i Sandvikens kommun.

– Det var gratis, det var med djur och på en helt annan plats än de vanligtvis är så det blir ett miljöombyte, säger hon.

Hon fick hjälp att söka bidrag till busstransporten av Sandvikens kommun och följer själv med till Järbo.

Elina är redo att ge sig ut på en ridtur på en av hästarna på Naturhjältarnas 4H-gård i Järbo.

Det är full aktivitet överallt på gården. Barn gör sig redo att ge sig ut på ridtur, andra har klivit in till kaninerna för att gosa lite.

Elina har åkt med bussen från Gysinge och har valt en av de mindre ponnyerna. Hon har hunnit lära sig en del svenska och svaret på vilket djur hon tycker bäst om kommer blixtsnabbt:

– Häst, säger hon.

Det var hans fina hår som fick Elina att välja just den här ponnyn.

Inne i huset finns leksaker som lockat flera barn. Ozma Shaima, som kommer från Afghanistan, ger Isabella en stor kram. En annan flicka berättar att hon tycker att djuren är bra. Bäst är kaninerna, sen hästarna tycker hon.

Läs också: Nu är Gysinge bruk fullt av liv

Rädda barnen har fått bidrag från Sandvikens kommun för att bussa asylsökande barn och föräldrar till ett gratis dagläger på 4H-gården i Järbo.

Det var under flyktingkatastrofen förra hösten som Isabella Sjödén engagerade sig i Rädda barnen.

– Jag bestämde att jag behöver göra något och då såg jag en annons i tidningen och sen har det flutit på, säger hon.

Läs också: Barn på asylboendet i Kratte Masugn fick skolväskor av Arbetarbladets läsare

Isabella Sjödén brukar vara lekledare på asylboendet Trumpeten i Sandviken. I Rädda barnen-avdelningen är hon ensam ungdom. Hade det varit fler unga som engagerar sig hade hon velat hitta på aktiviteter för ungdomar, inte bara barn.

– Det är jättebra att det finns språkkaféer, men det finns inte så mycket "ha kul"-aktiviteter. Man kan lära sig språket lika bra på det sättet, säger hon.

Många fler barn kommer till daglägret nu när det är gratis.

Läs också: Uppskattat djurläger i Järbo

När linderödsvinen Greta, Doris och deras syster Maja äter får barnen inte komma in och klappa – då kan de försöka skydda sin mat. Annars är de snälla små kultingar.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Mer läsning