Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De reste med klassen till Auschwitz – han hittade sin släkting i listan av fångar

– Klassen har aldrig varit så tyst. Så beskriver Anna Klangvall, 15, sin klass under deras besök i Auschwitz. Många av eleverna berördes starkt av upplevelsen, bland annat Isac Florentin, 15, som hittade bevis att hans släkting var en av fångarna.

Annons

Ingången till lägerkomplexet Auschwitz, som består av tre läger; Auschwitz 1 (stamläger), Auschwitz-Birkenau (2) och Auschwitz-Monowitz (3)

Ungdomar får ofta kritik för att de inte kämpar tillräckligt hårt för att nå dit de vill. Klass 9E på Björksätraskolan har nyligen bevisat motsatsen. För tre år sedan bestämde sig klassen att åka till Polen för att besöka Auschwitz, där miljontals människoliv släcktes under andra världskriget.

För att nå sitt mål började eleverna redan i sjuan med att sälja kakor, samla pantburkar och på andra sätt samla in pengar till resan. Till slut hade de samlat in tillräckligt – 120 000 kronor.

Två av eleverna som åkte med på resan var Anna Klangvall och Isac Florentin. Trots att klassen lagt ner mycket tid på att samla in pengar tyckte Anna att resan var värd uppoffringen.

– Det var verkligen värt det, att få se hur människorna där faktiskt hade det, säger Anna.

Anna Klangberg, 15, och Isac Florentin, 15.

Lars Nilsson och Elisabeth Larsson var med som lärare och menar att syftet med resan dels låg i hur samhället förändrats under de senaste åren.

– Vi ville visa hur illa människor kan behandla varandra både historiskt och i nutid. Det är en resa som alla tonåringar borde få göra, framför allt nu då det florerar så mycket främlingsfientlighet i världen, säger Lars Nilsson.

Klassen besökte, tillsammans med de bägge lärarna och ett antal föräldrar, Auschwitz 1 och Auschwitz-Birkenau där de fick en inblick i hur livet var för de miljontals fångarna.

– Det var en otrolig upplevelse. Man tänkte, shit, det här är verkligen världens största gravplats, säger Anna.

– Man fick, på ett annat sätt, en förståelse hur fångarna hade det och det var otroligt lärorikt, säger Isac.

Björksätraskolan klass 9E i Auschwitz

Många som besöker Auschwitz påverkas starkt av upplevelsen – och klass 9E från Björksätraskolan var inget undantag.

– Jag var själv chockad. För första gången var hela klassen helt tyst, säger Anna och får medhåll av sin klasskompis.

– Hela klassen blev berörd. Jag var nära till tårar speciellt när vi såg allt hår som de klippte av fångarna och samlade ihop till en stor hög, säger Isac.

För Isac hade resan dessutom ytterligare en personlig dimension. Exakt hur många som dog i Auschwitz är inte klarlagt, men många fångar som transporterades till Auschwitz har bokförts med namn, vilket år fången anlände och var fången ursprungligen kom ifrån. När Isac gick med sin klass på den guidade turen tittade han i en av böckerna med fångnamn – och hittade sin släkting.

– Han hette Franz Pollack och var min mammas farfars farbror. Han var fånge på Auschwitz-Birkenau, berättar Isac.

Vad som hände med Franz Pollack vet inte Isac men han vet att Franz kom från Tyskland, bodde i Berlin och att han försvann.

Anna och Isak berättar att de bägge kommer att bära med sig upplevelsen i framtiden och tycker att det är en resa som alla borde göra.

– Jag förstår nu hur illa folk faktiskt kan ha det och man tänker på det när man hör om exempelvis situationen i Syrien, säger Isac.

– För mig är det bland det största som jag har upplevt. Jag kommer att komma ihåg det här, säger Anna.

Björksätraskolan klass 9E i Auschwitz

Mer läsning

Annons