Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter hyreshöjningen på Smultronbacken: "Vi orkar snart inte mer"

Trasiga plank och förråd, garage som regnar in, få tvättmaskiner, orustade lägenheter och kvarstående mögelproblem. De investeringar för "åtskilliga miljoner", som hyresvärden Provinsfastigheter säger är genomförda, har inte Smultronbackens hyresgäster sett till. Nu väntar dessutom chockhöjda hyror.

Annons

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android.

Du följer väl Arbetarbladet på Facebook? Klicka här!

Mia Persson, Kristina Lindholm och Hans Eriksson är besvikna på hyresvärden Provinsfastigheter.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om de segdragna turerna mellan hyresgästerna på Smultronbacken i Sandviken, hyresgästföreningen och den Stockholmsbaserade hyresvärden Provinsfastigheter.

Efter att ärendet hamnade i hyresnämnden resulterade det i en markant höjning av hyrorna, något som både hyresgästerna och hyresgästföreningen tycker är orättvist.

Ett tjugotal personer, boende på Smultronbacken i Sandviken, samlades för att uttrycka missnöjet, vad det gäller hyran och underhåll av lägenheterna och området. Det är många små problem, som har lagts på hög under flera år, och nu har de boende tröttnat.

Läs mer: Seg hyrestvist på Smultronbacken

Läs mer: Fastighetsägare chockhöjer hyror i Sandviken

Hyresgästerna berättar om garage som regnar in, dålig information om sophantering, en trasig tvättmaskin, en torktumlare som läcker vatten, en trasig avfuktare, trasiga förråd och ruttna plank.

– Du ser ju, brädorna är ruttna och det som görs är inte att byta ut dessa, utan måla över, säger Hans Eriksson, boende på Smultronbacken.

I dag finns det fem tvättmaskiner som 66 lägenheter ska dela på, och det är åtminstone en för lite, anser Owe Hellberg, förhandlare på hyresgästföreningen. Nu är dessutom en trasig, enligt hyresgästerna, och många berättar att det är svårt att få en tid för att tvätta.

– Man kan inte få en vettig tid. De som har småbarn kan ju till exempel inte tvätta klockan tolv på natten, men så ser det ut nu, säger Kristina Lindholm.

Hyresgästerna informerar även om att mögelproblemen fortfarande finns kvar i några lägenheter, där möglet spacklas över, och att det även finns mögel i vissa tvättstugor.

– En grovtvätt har de bara låst dörren till och möglet växer för fullt där inne, säger Erika Lindholm.

Läs mer: Inspektörerna fick svårt att andas in

I Arbetarbladets artikeln 20 juni i år sa vd:n för Provinsfastigheter, Jakob Johansson, bland annat att det hade bytts tvättmaskiner i samtliga tvättstugor, vilket inte stämmer, enligt hyresgästerna. Han sa också så här:

– Det har investerats åtskilliga miljoner. Och vi kommer fortsätta att investera i Smultronbacken; och att vi får hyror som är kvalitétsmässigt jämförbara gör så att vi får ekonomi att fortsätta investera.

Vd:ns uttalanden i Arbetarbladet fick hyresgästerna på Smultronbacken att reagera. Flera av dem har bott på Smultronbacken i många år och de har inte märkt några större renoveringar av varken området eller inne i lägenheterna.

– Jag har bott här i 40 år och det har inte gjorts någon renovering i min lägenhet i alla fall. Nu, med höjda hyror och allt, tycker jag att jag ska ha kaklat badrum och duschkabin, säger Kristina Lindholm, och flera grannar säger samma sak.

Hyresgästerna är upprörda över att Provinsfastigheter inte har genomfört de förändringar, som de känner sig lovade. Dessutom påpekar de boende på Smultronbacken att de saker som hyresvärden Provinsfastigheter har sagt är gjorda är inte det.

– Det är lögner alltihopa. Jag blev ju upprörd när jag läste i tidningen vad de sa, säger Erika Lindholm, hyresgäst på Smultronbacken.

Läs mer: Smultronbacken ska bli attraktivt

Det som har gjorts, enligt hyresgästerna och hyresgästföreningen, är att det har satts upp plåtskyltar med en karta över området och målats plank. Men de "åtskilliga miljonerna", som Provinsfastigheter säger är investerat i området, har inte synts till, enligt de boende.

– Jag skulle vilja vet var det har investerats miljoner? Vi har ju massor av problem här, säger Erika Lindholm.

När Arbetarbladet pratar med Provinsfastigheters vd, Jakob Johansson, igen upprepar han att det har investerats miljoner i Smultronbacken och att det kommer att fortsätta att investeras.

– Det är nya tvättstugor, en allmän upprustning på området och lägenheterna. Det är en generell översyn av standarden, säger han.

Owe Hellberg på hyresgästföreningen anser inte att hyresvärden har en överblick över alla lägenheter på Smultronbacken.

– Jag tycker inte att hyresvärden har någon koll på standarden i lägenheterna. Många behöver rustas och alla lägenheter ska besiktigas, säger han.

Jakob Johansson påpekar trots allt att sedan Provinsfastigheter köpte Smultronbacken har mycket genomförts, särskilt vad gäller tvättstugorna.

I en av tvättstugorna på Smultronbacken har väggen bångnat och det är tydligt att det finns åtminstone fukt i hörnet.

– Det är totalrenoverade tvättstugor, nya maskiner, nya bokningssystem och allting, i samtliga tvättstugor, säger han.

De boende i området upplever inte att det har skett några sådana renoveringar. Vad säger du om det?

– Jag tror att det som tyvärr händer är att det är ett fåtal som uttrycker saker och de kan inte tala för alla boende. Om du frågar majoriteten av de boende säger de definitivt att saker har blivit mycket bättre, säger han.

Provinsfastigheter förhandlade hyran med hyresgästföreningen i slutet av september 2014 till slutet av mars 2015. Parterna kom inte överens och då hamnade ärendet i hyresnämnden. Där förhandlades hyran igen och jämfördes med likvärdiga lägenheter, för att se om den är lämplig. De båda parterna lyfte fram exempel på lägenheter, som motsvarar Smultronbacken, och därefter gav hyresnämnden ett förlikningsförslag på en höjning med 9,3 procent, men då skulle hyresgästerna få betala en retroaktiv summa på 5 800 kronor.

Läs mer: Provinsfastigheter vill rekordhöja hyran

Det blev inget beslut från hyresnämnden, utan parterna enades om 12 procents högre hyror, från och med augusti, men utan en retroaktiv summa.

– Det känns orättvist. De jämförde med ett område från Sandvikenhus som har badrumsrenoveringar, vilket Smultronbacken inte har. Vi kräver att det sker förändringar, säger Owe Hellberg.

Men Mats Gustafsson på Fastighetsägarna tycker att hyresgästföreningen uttrycker sig fel och han berättar att lägenheter, som hade likvärdig standard valdes ut, men att hyresgästföreningen själv ska ha valt ut lägenheter med renoverade badrum. Det är däremot något som inte stämmer, enligt hyresnämndens protokoll.

Nu uppmanar hyresgästföreningen alla boende på Smultronbacken i Sandviken till att felanmäla, att få dåliga kök upprustade och att få lägenheterna besiktigade.

Ett av köken på Smultronbacken i Sandviken.

Mer läsning