Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nedläggningshotet – nu utökas istället platserna på fordonsprogrammet

I våras var fordonsprogrammet på Bessemergymnasiet i Sandviken nedläggningshotat. Men profilen räddades kvar och kan nu till och med utökas med åtta platser. Flera andra gymnasieprogram växer också.

Annons

Det är i ett förslag till politikerna i kunskapsnämnden som det framgår att det är aktuellt att utöka antalet utbildningsplatser på fordonsprogrammet i Sandviken från 24 till 32.

Simon Roth, Avida Moén och Isabel Olsson var tre av de elever som i våras kämpade för fordinsprogrammets överlevnad.

LÄS OCKSÅ: Sandvikeneleverna om nedläggningshotet mot fordonsprogrammet

Utökningen av det tidigare nedläggningshotade programmet motiveras med att ett större antal elever skapar en stabilitet i utbildningen.

Av de sammanlagt 32 platserna kommer 16 att vara på transportutbildningen, åtta med inriktning på mekaniker för tunga fordon och åtta som fordonsmekaniker.

LÄS OCKSÅ: Brockman (S) vill behålla och utveckla hela fordonsprogrammet

LÄS OCKSÅ: Fordonsprogrammet i Sandviken blir kvar i sin helhet

Enligt förslaget till beslut som nu landat på skolpolitikernas bord och som de ska ta ställning till i nästa vecka utökas även el- och energiprogrammet med fyra platser till totalt 20.

Anledningen främst att Hofors lagt ner sina gymnsieutbildningar. Enligt kommunens översyn har branschen dessutom behov av utbildad arbetskraft.

Även samhällsvetenskapliga programmet får enligt det nya förslaget 16 nya platser och får totalt 24 platser med beteendeinriktning och 24 platser med samhällsinriktning.

Den tidigare inriktningen mot beteendevetenskap som finns på det högskoleförberedande samhällsvetenskapliga programmet utökas med en ren samhällsvetenskaplig inriktning. Främsta anledningarna är att antalet elever på grundskolan ökar och att det finns många elever på individuella programmet som ännu inte har behörighet som i framtiden kommer behöva en plats på gymnasieskolan.

Utökningen av platser gäller redan från läset 2016/2017.

LÄS OCKSÅ: Bessemergymnasiet växer och vill anställa sju lärare

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android .

Mer läsning

Annons