Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av Årsundas största eldsjälar har gått ur tiden

Förra veckan gick en av Årsunda IF:s största profiler bort. Stig Olsson var eldsjälen och skidprofilen som alltid ställde upp. Han var också den som lyckades förklä hård träning i lek och stoj. På så sätt hjälpte han vanliga Årsundabor att vara fysiskt aktiva, samtidigt som han lade han grunden för några av Årsundas mest framgångsrika skidåkare.

Annons

Stig Olsson, Årsunda IF.

Stig Olsson var mannen som skidmänniskorna i Årsunda vände sig till när de behövde hjälp och stöd. Han var den som alltid bidrog med nya idéer, drivande engagemang och hårt arbete till skidföreningen.

I fredags förra veckan gick han hastigt och plötsligt bort.

– Han var ju vår allra största eldsjäl. Det är helt ofattbart. Det finns inte en enda sak på denna idrottsplats som Stig inte varit involverad i, säger Karl-Ivar Jönsson, ordförande för Årsunda IF skidor.

LÄS OCKSÅ: Årsunda IF vill göra egna konstsnöspår

Det var dock inte bara skidor som intresserade Stig. Han var även en gedigen friluftsmänniska.

Även inom orienteringen gjorde Stig stora insatser, främst som trofast tävlingsfunktionär och arrangör av kluriga klubblopp. Så sent som i höstas valdes han in i Skogskarlarnas Klubb, skriver Årsunda IF på sin hemsida.

Men det Stig Olsson kommer vara allra mest ihågkommen för, förutom att han alltid ställde upp för Årsundaborna, är hans träningstaktik. Den lurade OS-bronsmedaljören Emil Jönsson, och hela generationer av Årsundaskidåkare, till hårda fysiska träningspass genom att göra om övningar till utmanande lekar.

Det sägs även att Stig Olsson kryddade vissa hårda pass med godis.

Hans tanke var att det alltid skulle vara roligt och belönande.

– Stig ville att allt skulle vara kul. På alla ungdomsträningar la han ut godis efter spåret som dom skulle plocka och så. Han var på det viset jämnt, säger skidklubbens ordförande.

Karl-Ivar Jönsson menar att Stig Olsson var en av anledningar till att sonen Emil Jönsson fastnade för skidsporten. Han berättar att sonen alltid brukar säga:

– Vi tränade aldrig i Årsunda, utan man lekte. Man fattade aldrig att det var träning man höll på med.

LÄS ÄVEN: Emil Jönssons väg tillbaka efter skadan: "En riktig käftsmäll"

Stig Olsson är saknad av många och han sörjs närmast av sin familj däribland frun Elisabeth och barnen Johan och Sara.

Och, även om Årsunda IF som förening lever kvar utan sin slocknade eldsjäl, så kommer Årsundas idrottsplats aldrig vara densamma för Karl-Ivar Jönsson.

– För tillfället känns det som en väldigt stor förlust och saknad givetvis, men på något vis så brukar det väl ordna till sig. Men det kommer inte vara samma sak längre utan Stig, säger han.

Stig Olssons Minnesfond

Årsunda IF har inrättat en minnesfond för att hedra Stig Olsson och hans idrottsliga gärningar.

Fondens syfte är att dela ut stipendier till den eller de personer som uträttar betydande insatser för föreningen.

Mer läsning

Annons