Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Rindås tar över Ica Maxi – "Jag kommer att satsa mycket"

Vägen till att bli Ica Maxi-ägare i Sandviken har varit lång och krokig för Fredrik Rindås. I september tar han över butiken efter intervjuer, personlighetstest och egna hemliga spaningar i affären. "Sedan i våras har jag varit här och tittat på butiken. Det är ett stort steg att byta butik och ort", säger han.

Annons

Det är en glad Fredrik Rindås som tar emot i konferenslokalen ett par våningar upp bakom charkdisken. Onsdagen är hans första dag i Sandviken officiellt och han har precis presenterat sig för personalen.

– Det känns jättejättebra att äntligen få träffa dem och inte bara smyga runt och vara anonym i butiken, säger han.

När han började fundera på att köpa Ica Maxi började Fredrik Rindås med att spana. Sen i våras har han varit i Sandviken ett par gånger för att gå runt i butiken och kolla hur den fungerar. Dessutom har han åkt runt i Sandviken för att se om han kan trivas här.

– Man köper ju inte en verksamhet osedd. Jag ville skapa en bild av butiken och samhället. Allt ska stämma och orten betyder mycket, säger han.

Läs också: Han tar över Ica Maxi i Sandviken

Fredrik Rindås växte upp i Täby och flyttar till Sandviken från Ekerö där han drivit en Ica Nära-butik.

– Det känns som att flytta till stan igen. Så här nära som det är till allt här har jag nog aldrig haft, säger han.

Det var på dricka-avdelningen som Fredrik Rindås började sin bana inom Ica för 22 år sedan, som 21-åring.

Varför ville du ta över den här butiken?

– Den största anledningen att jag ville hit var att jag ville jobba i en butik med större organisation och mer personal. Jag tycker mycket om att jobba med människor. Pengarna har varit sekundärt. Att få utveckla de ledaregenskaper jag har var avgörande för att byta från en butik med runt 25 anställda till 125, säger han.

I årsredovisningen står det att butiken har omkring 70 heltidsanställda. Men eftersom många jobbar deltid och en del hoppar in extra är det verkliga antalet som jobbar i butiken runt 125.

Vad får man ge för en sådan här Ica-butik?

– En av få skyldigheter som Icahandlare är att vi alltid säljer tillbaka butiken till Ica. Priset bestäms enligt olika värderingsprinciper. Jag har fått skicka in cv, gå på flera intervjuer och göra personlighetstest och så vidare för att få jobbet. Men sen när man fått jobbet får man betala för det och ta alla risker själv.

Läs också: Ica Maxi i Sandviken säljs

Förra året hade butiken en omsättning på 275 miljoner kronor. Att äga Sandvikens största Icabutik har gett utdelning för förra ägarna C-G och Henric Rydberg. 2014 tog de ut 4 miljoner i aktieutdelning och 2015 gjorde Ica Maxi 11 miljoner i vinst och ägarna tog ut 10 miljoner i aktieutdelning.

Läs mer: Maxis ägare tar miljonvinsterna

Fredrik Rindås vill inte kommentera tidigare resultat, och tonar ner pengafrågan.

– Det är tråkigt att fastna i pengadiskussioner. Jag kommer att satsa mycket och vill såklart ha utdelning. Men de första åren kommer att bli tuffa, säger han.

Fredrik Rindås vet hur tufft det kan vara att driva en butik. Drömmen om att bli Icahandlare höll på att krossas när en av hans två Ica Nära-butiker inte gick runt.

– När jag väl blev Icahandlare som 28-29-åring tänkte jag att jag skulle vidare till något större. Men det var inte så enkelt som jag trodde. Den ena butiken fick jag stänga, med allt vad det innebär, säger han.

Hur påverkade det dig?

– Jag tar inte saker för givet och jag har givetvis blivit mer ödmjuk. Men det har också på sätt och vis varit positivt. När allt är frid och fröjd är det tungt med motgångar. Nu har jag fått en större förståelse för hur jag ska hantera problem, säger han.

Trots att han varit i butiken

Det var en närmast desperat kamp för att få pengarna att gå ihop under de fem första åren som butiksägare. Förlusterna från den nedlagda butiken fick Fredrik Rindås täcka själv och med hjälp av sin andra butik.

– Då fick jag låna näst intill SMS-lån för att få det att gå ihop, säger han.

När han fått ordning på ekonomin behövde den andra butiken kärlek och investeringar innan den började gå så bra att han kunde sätta undan pengar och planera för framtiden – där han är nu med en betydligt större butik i Sandviken.

– Det är det som gör att jag har haft möjligheten att göra det här nu. Jag fick en trög start, men det har vänt, säger Fredrik Rindås som tar över Ica Maxi i Sandviken 1 september.

Mer än halva livet har Fredrik Rindås jobbat på Ica. Innan lumpen hade han jobbat extra och som 21-åring började han jobba i en butik med målet att en dag bli Icahandlare.

Mer läsning