Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halt häst fick Alvedon - tvingades avlivas

En hästägare i Sandvikens kommun har misskött sin häst så att den tvingades avlivas. Hästen som var halt har bland annat fått Alvedon och Ipren istället för veterinärvård. En utredning om djurförbud har nu inletts.

Annons

Under en kontroll som Länsstyrelsen genomförde i slutet av juni hos en hästägare i Sandvikens kommun, påträffades en del allvarliga brister. Bland annat upptäcktes det att ett sto var kraftigt halt och inte ville röra på sig. Ägaren till hästen hävdade att stoet fått ett sticksår två dagar tidigare och att det då blivit halt. Hon berättade också att hon inte hade kontaktat någon veterinär utan istället gett hästen Alvedon och Ipren.

Men att hästen ska ha fått sina skador två dagar innnan kontrollen är något som veterinären vid kontrollen dementerar. Enligt veterinären insjuknade hästen fyra till sex veckor tidigare och har fått utstå lidande.

Vid kontrollen diagnostiserades hästen med fång och behandlingen påbörjades direkt med smärstillande och antiinflamatorisk medicin. Veterinären skrev också ut ett recept på Metacam och ordinerade boxvila på tjock ströbädd. Hästägaren fick då en tillsägelse av Länsstyrelsen om att följa veterinärens rekomendationer.

Hästen på bilden har ingenting med hästen i artikeln att göra.

Två dagar senare meddelade hästägaren Länsstyrelsen att hon inte hämtat ut den receptbelagda medicinen. Istället hade hon gett hästen ytterligare en dos Alvedon, och denna gång också Naproxon, båda avsedda för människa.

Länsstyrelsen bestämde sig då för att genomföra en ny kontroll där man upptäckte ytterliggare brister. Strömängden i boxen stämde inte överrens med veterinärens rekomendationer då hästen till viss del stod direkt på betonggolvet. Veterinären bedömde också att hästen var mycket smärtpåverkad och att den fått utstå lidande då den fått en för liten dos smärtstillande. Under besöket visade ägaren upp en flaska Metacam och berättade att hästen fått sin första dos tre timmar innan kontrollen.

Veterinärern rekomenderade att ytterliggare ett veterinärbesök skulle göras fyra dagar senare för att se hur hästen svarat på behandlingen. Men det hann gå två veckor innan nästa veterinärbesök blev av.

Vid det besöket bedömde veterinären att hästen blivit utsatt för påtagligt fysiskt lidande under oacceptabelt lång tid och att den inte fått korrekt behandling. Enligt bedömningen skulle det krävas flera veterinärbesök, och det skulle ta ett år innan hästen kunde tillfriskna.

Kort efter det sista besöket beslutade Länsstyrelsen att hästen skulle avlivas. Motiveringen var att det inte var säkert att hästen kunde bli helt återställd. Man bedömde också, med stöd av veterinärens utlåtande, att försäljningen eller omplacering av hästen inte var ett alternativ då detta skulle kunna dra ut på hästens lidande.

Efter händelsen har en utredning om djurförbud inletts. Ägaren riskerar alltså att i framtiden inte få ta hand om hästar.

Mer läsning

Annons