Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år är det särskoleeleverna som sköter glassförsäljningen på Sjösunda i Årsunda

Nu kan även särskolegymnasieelever få feriepraktik i Sandvikens kommun. I sommar kommer åtta funktionsnedsatta elever från Bessemerskolan att jobba på Sjösundas kafé och vandrarhem.

Annons

Det här är första året som Årsunda strandbads ägare samarbetar med kommunen och erbjuder feriepraktik för gymnasiesärskoleelever på Bessemerskolan i Sandviken.

Maria Mikaelian och Hjalmar Öhagen arbetar med Första steget i Sandvikens kommun, ett projekt som ska hjälpa ungdomar ut i arbetslivet, och de är glada över det gemensamma arbetet med Roland Haglund.

– Vi är tacksamma att Roland ställer upp. Det skulle behövas fler kontaker som ställer upp för särskilda målgrupper som denna, säger Maria Mikaelian, projektledare Första steget.

Läs mer: Strandbaden växer med fler husvagnsplatser

Agnes Tennvann och Stina Söderblom jobbar nu på Sjösundas kafé och vandrarhem, tack vare ett samarbetet mellan Roland Haglund, ägare,  och Maria Mikaelian, projektledare Första steget Sandvikens kommun.

Maria Mikaelian påpekar att det är betydelsefullt för alla elever att få kontakter med arbetslivet, i form att feriepraktik, eftersom det är en hjälp när de sedan ska söka jobb.

– Eleverna får lära sig hur det fungerar på en arbetsplats. De får en handledare och relevanta arbetsuppgifter. Det är viktigt, säger Maria Mikaelian.

Det är Göranssonska stiftelserna som finansierar praktiken för gymnasieeleverna, för tredje året i rad. Alla elever får en lön på 76 kronor i timmen. I år är första gången gymnasiesärskoleelever inkluderas.

Roland Haglund såg behovet och ville hjälpa till.

– Det fanns nio elever i gymnasiesärskolan på Bessemerskolan som ville ha jobb, men det fanns inte platser i kommunen. Då kom vi på det här, säger han.

Läs mer: Svårt för gymnasiesärskolor att ordna praktikplatser

Strand café Sjösunda och vandrarhem.

Under sommaren kommer åtta elever från särskolegymnasiet på Bessemerskolan att turas om att praktisera på Sjösundas kafé och vandrarhem. En av dessa är Agnes Tennvann, som ser positivt på att ha ett jobb i sommar.

– Det är bra. Det är bra att de har gjort något för oss också, säger hon.

Agnes Tennvann går inriktning handel och arbetsuppgifterna på kaféet och vandrarhemmet passar henne utmärkt tycker hon.

– Det är varierande. Man är ute och inne. Städar, sätter ut dynorna och tar betalt i kaféet när det kommer någon, säger hon.

Även Stina Söderblom tycker att det är roligt att hon har fått möjligheten att praktisera i sommar. Hon kommunicerar delvis med teckenspråk och Maria Mikaelian hjälper till att tolka. Arbetarbladets reporter får tummen upp på frågan: "Hur är det att jobba här?".

– Jag cyklar hit, tecknar hon.

Läs mer: Kinesiskt vattenlekland planeras i Storsjön

Sjösunda ligger längs den två kilometer långa sandstranden.

Roland Haglund har tagit över Sjösundas kafé och vandrarhem efter föreningen Gränsland. Han har gjort upprustningar, för att göra det mer handikappanpassat.

– Vi har en så fin anläggning med ramper ner till vattnet. Alla utsatta grupper kan hyra stället och till exempel kommer Bröstcancerföreningen, säger han.

Rose-Marie Jansson och Kristina Berglund, från Fleminggatans vård- och omsorgsboende i Gävle, var på besök och passade på att doppa fötter i vattnet.

Mer läsning