Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Låt lärarna slippa utvecklingssamtal

Ett av Liberalernas förslag är att anställa en person, som har utvecklingssamtalen med föräldrar och elever i skolan. Det framkom när politikerna i Sandvikens kommun diskuterade vad de vill lägga pengarna på inför kommande år.

Annons

Helena Sjöberg (L)

Liberalerna, med Helena Sjöberg i spetsen, drev tesen "lärarna måste få vara lärare". De anser att lärarna just nu bär ett för stort ansvar för administration, som egentligen inte tillhör deras arbetsuppgifter. Ett förslag från Liberalernas sida är därför att det ska anställas en person som har utvecklingssamtalen med föräldrar och elever.

– Lärarna har för mycket att göra i dag och det skulle bli enklare om en person hade hand om utvecklingssamtalen, sa Helena Sjöberg (L).

Liberalerna backas upp av Sverigedemokraterna och Per Kihlgren, som betonar att partiet vill lägga extra pengar, för att det ska finnas fler vuxna i skolan.

– Låt lärare vara lärare. Vi har lagt 13 miljoner mer än majoriteten på detta. Det behövs fler vuxna i skolan, sa Per Kihlgren (SD).

Läs mer: Bristen på lärare i Sandviken ökar – "Det måste satsas mer i skolan"

Men alla håller inte med om att skolan blir bättre, genom att anställa en person som har utvecklingssamtalen. Ulf Gillström (S) anser att lärarna känner eleverna bäst och att Liberalernas idé är galen.

– Jag hoppas att du skämtar Helena. Är det någon annan än lärarna själva som kan ha utvecklingssamtalen? Det är ju de som känner eleverna, sa Ulf Gillström.

Skolan var det stora samtalsämnet när partierna presenterade budgetramarna för år 2017-2019. Budgetramar är partiernas möjlighet att komma med förslag på vad skattepengarna ska användas till under kommande år. Senare i höst blir det en budgetdebatt, när alla partier har kommit med sina förslag.

Läs mer: Lärarfacket varnar: "Tickande bomb" när stressen ökar

Kommunalrådet, Peter Kärnström (S), redogjorde för hur den extra satsningen på 129 miljoner kronor ska placeras. Pengarna ska fördelas på arbetslivsnämnden, individ- och familjenämnden, omsorgsnämnden och kunskapsnämnden, och skolan får den största delen.

Skolpolitikern Signe Brockman (S) tog upp några av prioriteringarna gällande skolan just nu och inför nästa år.

– Fokus ligger på att få en likvärdig skola och bättre resultat, men utmaningarna för 2017 är att det blir fler barn i skolan, så det behövs mer personal och fler lokaler, sa hon.

Signe Brockman poängterar också att det är viktigt att personalen får lära sig om språkutveckling, eftersom flyktingströmmen nu har gjort att vi har många fler flerspråkiga elever i skolorna.

– Lärarna borde läsa friståendekurser, såsom "Det flerspråkiga klassrummet", på Högskolan i Gävle, för att öka sin förståelse. Vi får sätta in vikarieresurser undertiden, sa Signe Brockman.

Läs mer: Arbetsmiljöverket kräver bättre arbetsmiljö för lärarna i Sandviken

Men Kristdemokraternas Leif Jönsson (KD) kritiserade arbetet med skolekonomin och uppmärksammade att förlusten är på 33 miljoner.

– Prognosen visar på en förlust på 33 miljoner för kunskapsnämnden, men det skulle inte förvåna mig om det landar på det dubbla, sa han.

Mer läsning

Annons