Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man diagnostiserades med depression och avled några veckor senare – av cancer

En man i Sandviken gick till hälsocentralen efter att ha känt sig trött och orkeslös. Där fick han diagnosen depression och antidepressiva. Några veckor senare avled han – av cancer.

Annons

Mannen hade under några veckor upplevt besvär med orken och även haft andningssvårigheter och uppsökte därför hälsocentralen. Där träffar han en läkare som ställer diagnosen depression och skriver ut antidepressiva, enligt IVO på vaga grunder.

Enligt IVO uppmärksammar läkaren heller inte att mannen lider av dåliga blodvärden och visar tecken på gulsot. Han bes komma tillbaka till hälsocentralen om tre veckor för uppföljning.

Innan de tre veckorna gått har mannens tillstånd blivit markant sämre. Han har tappat aptit, lider av yrsel och talsvårigheter.

LÄS OCKSÅ: Hyrläkare trodde att cancer var kräksjuka – upmanade patienten att svettas ut sjukdomen

När han återvänder till hälsocentralen får han träffa en ny läkare. Den nya läkaren tar blodprover och ber honom att komma tillbaka dagen efter för att titta på resultaten.

När mannen kommer tillbaka dagen efter är han så illa däran att han tvingas komma i rullstol. Resultaten från blodproven leder till en akut röntgen där man konstaterar att han har en spridd tumörsjukdom.

Några dagar senare görs en operation för att utreda cancerns spridning, ett ingrepp mannen avlider till följd av. Enligt IVO har den första läkaren gjort sig skyldig till klander då han ställt felaktig diagnos som dessutom gjorts på felaktiga grunder. En diagnos som försvårade det efterföljande arbetet.

LÄS OCKSÅ: Gävleläkare var berusad på jobbet – får prövotid efter IVO-anmälan

Mer läsning

Annons