Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av Sandvikenbornas förslag ratas – systemet med medborgarförslag ses över

Det är sällan kommunen gör verklighet av Sandvikenbornas idéer. Politikerna är inte nöjda och nu ser kommunen över om det går att hitta ett annat system för medborgarnas förslag.

Annons

Arbetarbladet har granskat alla medborgarförslag som har kommit in till kommunen från 2005 och fram till och med i dag. Antalet förslag har ökat med flera hundra procent de senaste åren, men det är relativt liten andel som går igenom.

– Vi är helt överens. Det funkar inte till 100 procent. Vi har diskuterat det här och håller på att se över om vi kan lätta upp systemet för förslag lite så Sandvikenborna får igenom sina idéer, säger kommunalrådet Kerstin Almén (S).

Sandvikens kommunalråd Kerstin Almén (S)

Kommunledningskontoret som är den förvaltning som lyder under politiskt styrda kommunstyrelsen har fått i uppdrag att se över regelverket för medborgarförslag.

– De tittar också på om det går att ta fram någon form av stöd för att underlätta för medborgarna, säger Kerstin Almén.

Hon nämner två vanliga problem. Dels att de förslag som kommer in redan är något som kommunen jobbar med eller något väldigt likartat, dels att texten i förslaget är skrivet på ett sådant sätt att förslaget inte går att bevilja.

I de förslag som Arbetarbladet läst igenom framkommer också att det flera gånger kommer in förslag som ligger utanför kommunens verksamhetsområden.

– Det kan vara jättebra intentioner med förslagen många gånger, nu vill vi ta fram en metod som gör att idéerna går att fånga upp så att så många slipper avslag, säger Kerstin Almén.

Hon poängterar samtidigt att statens demokratiutredning föreslår att medborgarförslagen tas bort och att det istället införs så kallade folkinitiativ.

– Då krävs att man har många med sig på sitt förslag, minst en procent av den totala befolkningen.

Mer läsning

Annons