Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggfri midsommar i lyriskt Österfärnebo

En framgångsrik myggbekämpning har gjort att de enerverande flygfäna lyst med sin frånvaro i Österfärnebo denna sommar. I Koversta Gammelby passade flera hundra besökare på att fira midsommar – utan blodsugare.

Annons

– Det är suveränt, säger Birgitta Hjalmarsson, fast boende i Österfärnebo. Hon menar att skillnaden är total mot för hur det varit tidigare i det myggförpestade samhället. Och hon är inte ensam om att prisa bekämpningsarbetet.

– I år är det fantastisk trevligt i Österfärnebo. De som skötte bekämpningen är otroligt duktiga, med fin precision, säger Alvar Olsson från hembygdsföreningen.

En av de som står bakom myggdöden är Martina Schäfer, biträdande bekämpningsledare vid Biologisk myggkontroll. Hon har ägnat sommaren åt att sprida pellets med bakterien BTI i översvämningsområden i trakten.

Hur fungerar bekämpningsmedlet?

– Den aktiva substansen är en proteinkristall som produceras av bakterierna. Mygglarverna äter proteinkristallen och när de får i sig det så sätter det sig i mag- tarmtrakten där cellerna spricker och de dör, berättar hon.

Kommer det här att stå sig över sommaren?

– Det beror helt på vädret. Blir det inga översvämningar så blir det inga fler mygg, säger Martina Schäfer.

Enligt Alvar Olsson är en myggfri sommar en väldigt lukrativ affär för Österfärnebo med omnejd.

– Det finns en kalkyl på vilket värde det har och det rör sig om några hundra miljoner kronor, säger han.

Mer läsning