Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Sandviken stoppa lokala bombtillverkare

Både innehav och försäljning av ämnen som kan användas för bombtillverkning kräver sedan snart två år tillbaka tillstånd. Nu inför Sandviken, Hofors och Ockelbo nya rutiner för att kunna leva upp till den nya lagen.

Annons

Den nya lagen infördes i september 2014, men först nu styrs tillsynsansvaret upp.

– Det är många kommuner som har missat det här, vi är glada över att vi i vart fall ser ut att vara först i länet med att efterfölja den här lagstiftningen, säger Maria Wikström, chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen i västra Gästrikland.

Lagen är en del i EU:s gemensamma strategi i kampen mot terrorism. Enligt lagstiftningen som bär namnet lagen om sprängämnesprekursorer kräver inköp av ämnen som kan användas för bombtillverkning tillstånd från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De som säljer produkterna ska även ha särkild märkning.

22 juli 2011 dödade terroristen Anders Behring Breivik 77 personer. Bland annat använde han sig av en egentillverkad bomb som detonerade i regeringskvarteret i Oslo.

Tillsynsansvaret ligger på kommunerna.

– Vissa har valt att lägga ansvaret på räddningstjänsten, men vi tycker att det är naturligt att det ligger på samhällsbyggnad som också har ansvar för kemikalier, säger Maria Wikström.

Bland annat ska kommunera se till att de som säljer de potentiellt explosiva ämnena ska kräva att de som köper varorna visar upp sitt tillstånd och att alla produkter är korrekt märkta.

I Sandviken, Hofors och Ockelbo kommer tillsynen att ske samtidigt med den tillsyn som redan sker av andra kemikalier.

Främst färg- och järnhandlare, byggvaruhus, hobbybutiker och apotek ligger nära till hands att kontrollera. De ämnen som är aktuella är bland annat väteperoxid, nitrometan och salpetersyra över vissa koncentrationsgränser.

Mer läsning

Annons