Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun lovade att fixa kanalen – nu förfaller den igen

Sandvikens vänner och kommunen kom tidigare överens om att kanalen har stor betydelse för staden. Trots det är kanalen ännu en gång i dåligt skick. Nu är vattennivån så låga att änderna måste gå utmed botten medan fiskar ligger strandade och döda.

Annons

Kanalen vid Kyssbron.

Det var när Gunnar Lundberg, före detta ordförande i Sandvikens vänner, tog en morgonpromenad vid kanalen som han såg att något inte stod rätt till.

Vattennivån i kanalen var så låg att änderna gick utmed botten samtidigt som ölburkar, cyklar och annat skräp, som förr legat gömt under vattenytan, gjorde djuren sällskap i det bruna vattenbrynet.

LÄS ÄVEN: Hoppet är inte ute – inget nej till att återställa kanalen i Sandviken

Men Sandvikens kommun, som lovat att vårda och ta hand om kanalen, verkar inte lagt märke till detta. Eller, är kanalen inget de längre prioriterar? undrar Gunnar Lundberg.

– Jag, chefen från tekniska kontoret och kommunalrådets ordförande gick tidigare runt här vid kanalen och pratade. Vi var överens om att hela kanalen här i Sandviken har stor betydelse. Men nu ser det för jävligt ut och man undrar ju om de själva ens lagt märke till det, säger Gunnar Lundberg.

Man kom tidigare fram till ett program för att städning och upprensning av kanalen. Något som tidigare skötts bra men som kommunen nu närmast verkar ha gett upp, menar han.

Arkivbild. Gunnar Lundberg är före detta ordförande i Sandvikens vänner, men brinner fortfarande för kanalen och en mängd andra frågor.

LÄS OCKSÅ: Nej till mobilmast vid Hälsans stig i Sandviken

– Som det ser ut här nu ger det budskapet att det här är Sandvikens sopstation. Men håller man det snyggt visar man ju att kanalen är något man vårdar och därmed har betydelse, säger han.

När Arbetarbladet sedan ringer Kenneth Larsson, markingenjör Sandvikens kommun, stämmer det att kommunen inte känner till det rådande tillståndet i kanalen.

Markingenjören berättar dock att man tidigare haft en tydlig dialog med Sandvikens vänner angående kanalen, men i just detta ärende hänvisar han till Sandvikens energi.

LÄS ÄVEN: Hon har matat Sandvikenänderna i åtta år

Och de bekräftar att det är pumpen vid Gävlevägen som är problemet.

– Pumpen ute vid Jädraån har stannat. Problemet är att vi inte har något larm på den, säger Kjell Ekman, VA-tekniker, Sanviken energi.

VA-teknikern håller med Gunnar Lundberg, och Sandvikens vänner, att det varit mycket krångel och strul med kanalen den sista tiden. Och det senaste problemet med pumpen är bara en del av ett större problem.

Han menar att det behövs bättre översikt från kommunens sida.

– Det här är egentligen kommunal angelägenhet. Och när det gäller pumpen så borde det skaffas ett larm, och det kan kommunen gott göra. Får vi fart på pumpen så är det här fixat sen, säger Kjell Ekman.

Om man en dag skulle få ordning på kanalen finns det en uppsjö av möjligheter, menar Gunnar Lundberg.

– Varför kan man inte ta en kopp kaffe vid kanalen? Man har ju haft tankar kring att ha kanotuthyrning. Sandvikens vänner hade planer på att ha en eka vid Dal-Brita där man tänkte skjutsa barnfamiljer till Smedsgården, men också ro och fotografera och berätta kanalens historia, säger han.

INSÄNDARE: Återställ kanalen i Sandviken!

Mer läsning

Annons