Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Ta bort modersmålsundervisning i skolan

Sverigedemokraterna i Sandviken vill ta bort modersmålsundervisningen i skolan. Det uppmärksammades när politikerna debatterade nästa års budget, och väckte starka reaktioner hos de andra partierna.

Annons

Per Kihlgren (SD)

Alla partier var överens om att det behöver läggas stora resurser på skolan och lärarna, och så även Sverigedemokraterna. Men partiet utmärkte sig med sitt förslag att ta bort modersmålsundervisning i skolan.

– Det är viktigt för de som kommer hit att lära sig svenska. Vi vill avskaffa modersmål och satsa pengar på att de ska lära sig svenska i stället, sa Per Kihlgren (SD).

I skollagen, gällande grundskola, står det som följer: "En elev som har en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska ska erbjudas modersmålsundervisning i detta språk om 1. Språket är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet 2. Eleven har grundläggande kunskaper i språket". På gymnasiet ändras den sista punkten till "goda kunskaper i språket".

Sverigedemokraternas förslag, att ta bort hemspråksundervisning i skolan, upprörde därför socialdemokraterna och då främst Olle Wistbacka (S).

– Ni vill förbättra skolan, genom borttagande av modersmålsundervisning i skolan, säger ni, Men då tycker jag att ni behöver läsa skollagen, som vi ska följa. Där det står att modersmålsundervisning ska finnas i den svenska skolan, sa Olle Wistbacka.

Sverigedemokraterna anser att om någon vill studera sitt modersmål ska det betalas av den egna familjen, och inte av kommunen, som i dag.

– Vill man lära sig sitt modersmål ska familjen bekosta det och inte bara i förskolan, utan hela skolan, sa Per Kihlgren.

I förskolan har barn i dag inte rätt till undervisning i sitt modersmål, men det står så här i läroplanen för förskola: "Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål".

– Jag tycker vi ska följa skollagen. Den säger att vi ska jobba för att barn i förskolan ska lära sig svenska, men också bejaka sitt modersmål, sa Olle Wistbacka (S).

Mer läsning

Annons