Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seljansborgs kyrka till salu igen – spekulanter hemlighetsfulla

Mindre än tre månader efter att ägarnas planer på ett tillfälligt asylboende i den gamla Seljansborgskyrkan stoppats har Divine invest AB lagt ut byggnaden till salu. Prislappen: 4 miljoner kronor.

Annons

Det är andra gången som ägarna lägger ut Seljansborgskyrkan till försäljning. 2014 annonserades den ut på grund av tidsbrist.

LÄS OCKSÅ: Seljansborg säljs – igen

Kyrkan avkristnades när den såldes av församlingen.

Det har redan hunnit vara ett par visningar av kyrkan, både utannonserade och privata förhandsvisningar. En del spekulanter har intresserat sig för den före detta kyrkan.

– De som har kollat vill ha sina planer ifred. De är rädda att någon ska ta dem, säger Viktor Löf, från Skandiamäklarna.

När Jan Knutsson tog över bolaget som äger fastigheten planerade han en hotellverksamhet med 30-40 rum. Planen ändrades senare till ett tillfälligt flyktingboende med 43 rum. När det inte gick sökte hans företag Divine invest AB bygglov för att bygga om en mindre del av fastigheten.

Den ombyggnad som planerades, nio rum och kök på 350 kvadratmeter, var en "uppenbar verksamhet" och inte den typ av boende som detaljplanen tillåter. Därför fick företagaren Jan Knutsson nej till bygglovsansökan.

LÄS MER: Stoppar planerna på asylboende i Seljansborgs kyrka

120 stolar ryms i den gamla kyrkosalen.

LÄS OCKSÅ: Seljansborg säljs - men inte som kyrka

Företaget Divine invest AB köpte Seljansborgs kyrka för 1,7 miljoner kronor. Det var betydligt lägre än de 3,5 miljoner kronor som Sandvikens församling ville ha för den när kyrkan såldes. Nu när fastigheten är till salu igen är prislappen satt till 4 miljoner kronor.

– För en så stor byggnad med så bra läge är det inte så mycket pengar om man har ett bra syfte, säger mäklaren Viktor Löf.

Fastigheten är företaget Divine Invest AB:s enda. Sedan starten 2013 har företaget enligt årsredovisningen inte haft någon omsättning. Sedan starten har företaget gått back. Första året var förlusten 96 000 kronor, andra året 448 000 och 2015 var resultatet minus 288 000 kronor.

FAKTA: Seljansborgs kyrka

Byggdes 1959 efter ritningar av arkitekt Ernst Grönwall som ligger bakom stora delar av bebyggelsen på Hantverkarbacken.

Bruksarea: 1 185 kvadratmeter.

Tomtarea: 3 789 kvadratmeter.

Utgångspris: 4 miljoner kronor.

Mindre rum på övervåningen.

Anslagstavlan står kvar utanför byggnaden.

Enligt västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd ska byggnaden användas för bostadsändamål. Enligt mäklarannonsen medger detaljplanen

Mer läsning

Annons