Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbilarna står kvar vid macken – trots fortsatta klagomål

Skrotbilarna vid macken i Kungsgården är forfarande kvar, och det fortsätter att komma in klagomål till kommunen. "Det har varken blivit bättre eller sämre", säger miljöhälsoinspektör Markus Millegård. Även mackägaren vill ha bort bilarna.

Annons

Adib Yamout konstaterar att skrotbilarna på tomten står kvar.

Problemet med skrotbilarna vid macken i Kungsgården finns kvar. När det gäller bilar på allmän mark har Sandvikens kommun ett avtal med Gävle kommun, som innebär att Gävle kommun hjälper till att frakta bort bilarna. Då kostar varje bil närmare 4 000 kronor att köra bort och det är pengar som bilägaren sedan krävs på.

LÄS MER: Nu ska skrotbilarna bort

Men skotbilarna vid macken i Kungsgården, även kallad Bilistenmacken, står på privat mark och det har skapat problem. Grannar till macken har klagat, eftersom det är en miljöfarlig verksamhet, och kommunen har tampats med problemet länge.

– Det är på privat mark och många människor är inblandade, så det är lite komplicerat. Det är också olika personer som äger bilarna, säger Markus Millegård, miljöhälsoinspektör Sandvikens kommun.

Trots ett flertal förelägganden från kommunen under många år har inget hänt, och kommunen anser sig ha gjort det som går.

LÄS MER: Kommunen: Har gjort vad vi kan

– Det har inte hänt så mycket. Det har varken blivit bättre eller sämre. Vi har försökt på olika sätt. Vi ställer krav enligt plan- och bygglagsstiftningen, säger Markus Millegård.

I plan- och bygglagen står det bland annat att man ska hålla sin tomt i vårdat skick, så att ingen riskerar att skadas.

– Vi har diskuterat olika lösningar kring vad som kan fungera bäst. Det vi kan göra är att ge föreläggande mot verksamhetsutövaren, enligt miljöbalken, eller mot fastighetsägaren, enligt plan- och bygglagen, säger Markus Millegård.

Mahmoud Yamouts bror och kusin köpte fastigheten för 1,4 miljoner kronor 2011, och Mahmoud Yamout berättade för Arbetarbladet under förra året att de riskerade böter på grund av skrotbilarna.

LÄS MER: Ägaren – ett konkursbolag

Adib Yamout äger fastigheten och marken, på 8 000 kvadratmeter. Han berättar att de inte äger bilarna och att de vill att skrotbilarna, som står på deras tomt, ska försvinna.

– Kommunen säger att de ska frakta bort bilarna och ge böter åt ägarna, men det händer inget. Vi tänker inte betala för bortfraktning, säger Adib Yamout.

Kommunen väntar nu på att få skriva på ett nytt avtal med ett företag, som ska frakta bort bilar i hela kommunen. När avtalet är klart ska även skrotbilarna vid macken flyttas. Det blir troligen innan sommaren är slut, eller i början på hösten, enligt en trafikingenjör på Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.

Mer läsning

Annons