Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarbandyskola ska locka unga spelare till Sandviken

Förhoppningen är att sommarbandyskolan på Göransson arena ska få unga att vilja spela i SAIK i framtiden. Spelare födda -00 till -05 kommer från olika platser i Sverige och även från andra länder, för att besöka sommarbandyskolan.

Annons

Trots att solen skiner utanför, är det full aktivitet på isen inne i Göransson arena. Under den här veckan deltar 77 tjejer och killar i åldrarna 11-16 år i SAIK:s sommarbandyläger och nästa vecka kommer ett nytt gäng på 93 bandyungdomar. I år är det deltagarrekord.

– De elever som har gått sommarbandyskolan har spridit det. Det har blivit ringar på vattnet i Sverige och man tycker att det är något bra som händer i Sandviken vecka 31 och 32, och det måste vi vara rädda om och bygga vidare på, säger Tomas Linder, tränaransvarig för sommarbandyskolan.

Spelare kommer till Sandviken för att vara med i sommarbandyskolan från olika platser i Sverige, men också från andra länder.

Läs också: Stålmännen håller bandyskola under 2014

– Ja, de är både från Ryssland, Norge, Finland och i stort sett hela Sverige är representerat, säger Tomas Linder.

I dag är det andra ispasset för det här gänget och det är mycket som måste övas på, men Tomas Linder ser redan nu att det är många duktiga spelare på isen.

– Det är väldigt hög kvalitet på väldigt många skulle jag säga, fast det är bland de första passen och mitt i sommaren, men det syns att det är bandyvana elever, säger han.

Han åker ut på isen och instruerar spelarna framför målet hur de ska gå till anfall och ropar "vänd" och spelarna tränar på att göra snabba stopp.

– Det viktiga är fokus på passningen. Vi har också en skridskobana som vi kommer att köra ganska hårt med under veckan. Det är mycket viktigt med bra skridskoåkning, säger Tomas Linder.

Under sommarbandyskolan är spelare från SAIK:s U20-lag och A-lag med som hjälptränare och förebilder.

– Jag är imponerad. Det är många som är duktiga, säger Christoffer Edlund, spelare i SAIK:s A-lag.

Läs mer: Förbundet vill ha kvar bandygymnasiet i Sandviken – men med bara killar

Förhoppningen från klubben och tränarna är att sommarbandyskolan ska locka fler spelare att vilja spela i SAIK i framtiden.

– Om de får en bra upplevelse i Sandviken och tycker att det är bra bandytankar i Sandviken, då kan det ju bli så att man söker sig till Sandviken när man blir bandygymnasist förhoppningsvis, säger Tomas Linder.

Bandgymnasiet i Sandviken har hotats av nedläggning, men Riksidrottsförbundet beslutade i maj i år att behålla det, som det enda i Sverige. Det blir ett fortsatt riksintag med tio platser per årskurs för flickor och pojkar. Flest spelare som har nått landslaget och spel på internationell nivå har gått i Sandviken, enligt Svenska bandyförbundet.

Läs mer: Sandviken får behålla bandygymnasiet – blir Sverigeunikt

Sara Nordqvist kommer från Spånga i Stockholm och hon kan tänka sig en framtid i Sandviken och SAIK.

– Jag vill kanske börja på bandygymnasium här i Sandviken och fortsätta att spela bandy, för det är en jättebra sport, säger hon.

För att fler unga ska börja att spela bandy, krävs ett fortsatt gediget arbete från klubbens sida, enligt Tomas Linder, och SAIK besöker Sandvikens skolor för att locka unga spelare.

Sara Nordqvist och Amanda Fabel blev vänner genom SAIK:s sommarbandyskola.

Mer läsning