Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppar planerna på asylboende i Seljansborgs kyrka

Ägaren får inte bygglov för att göra om Seljansborgs kyrka till ett tillfälligt asylboende på nio rum och kök. Politikerna kräver att byggnaden blir vanliga bostäder.

Annons

Först ville Gävleföretaget Divine Invest AB bygga om församlingshemmet till ett tillfälligt asylboende med 43 rum. Planen var att 142 personer och sex anställda skulle använda lokalerna.

Läs också: Seljansborg säljs – men inte som kyrka

När det inte gick lämnade man in en bygglovsansökan för att göra en bostad med nio rum och kök på 350 kvadratmeter, för att kunna bygga lägenheter resten av den totalt 1180 kvadratmeter stora byggnaden när man fått bättre ekonomi.

Även det förslaget fick nej. Politikerna i västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd menar att det fortfarande är en verksamhet som planeras och jämför det med ett vandrarhem eller hotell, inte en bostad.

Hade företaget valt att göra lägenheter med en planlösning som gör att de kan användas den dag det kommer färre flyktingar hade det varit en möjlig väg att gå enligt nämnden.

Läs också: Planer på nya lägenheter i gamla Sandvikenkyrkan

Eftersom politikerna inte tycker att det handlar om en liten avvikelse som inte är i konflikt med detaljplanens syfte har man inte begärt yttranden från grannar eller andra sakägare.

Seljansborgs kyrka och församlingshem blir inte ett tillfälligt asylboende. Ägaren får inte bygglov.

Det är inte första gången som någon velat bygga om församlingshemmet till tillfälligt asylboende eller boende för unga med vårdbehov. Alla har fått nej. De ligger för långt från det detaljplanen säger att det ska finnas i området – vanliga bostäder.

Läs också: Seljansborg säljs – igen

Mer läsning

Annons