Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storvik blir försökskanin när Sandviken gör om ungdomsgårdarna

Vid nyår förändras ungdomsgården i Storvik, med ny personal och ett nytt sätt att jobba. "Storvik blir det första pilotprojektet", säger Josefine Löfman, verksamhetsutvecklare på Kultur- och fritid i Sandviken.

Annons

Ungdomarna i Storvik har protesterat mot att deras ungdomsgård försvinner vid nyår, då Ungdomens nykterhetsförbund inte längre kommer att driva den.

Läs mer: Ungdomar protesterar mot att ungdomsgården i Storvik byts ut

Nu är det klart att Storvik blir pilotprojekt när Sandvikens kommun ska testa om det nya sättet att driva ungdomsgårdar kommer att fungera som man tänkt. Ungdomsgårdarna i Årsunda, Gästrike-Hammarby, Österfärnebo, Järbo och i Vallhov kommer att fortsätta att drivas som idag, av ideella föreningar, som har kontrakt ett år i taget.

Varför valde ni att börja med ungdomsgården i Storvik?

– Det fanns ett stort behov utifrån lokalen, det har vi känt under en lång tid. Det är inte försvarbart att ha ungdomsgården där. Det är inte tillgängligt, säger Josefine Löfman.

Ungdomsgården i Storvik ligger idag mitt i ett industriområde, otillgängligt och otryggt placerad enligt Sandvikens kommuns undersökning. Arkivbild.

Att många tycker att det känns otryggt att ta sig hem från lokalen i Storvik, i ett industriområde med dålig belysning, var en av de saker som blev tydliga i den utredning som inleddes för två år sedan.

Läs mer: Ungdomsgårdarna behöver förnyas

Lika lång tid som det tagit att utreda ungdomsgårdarna kommer projektet i Storvik att pågå innan det ska utvärderas av en extern expert.

– Det handlar om att bygga upp en verksamhet från grunden och det kommer att ta tid att få igång. Allra minst två år krävs, säger Josefine Löfman.

Läs mer: Sandvikens kommun: "Vi tror på det vi gör för att utveckla ungdomsgårdarna"

Mycket återstår att lösa innan projektet drar igång 1 januari 2017. Avtal ska skrivas med Storviks IF, som är den förening kommunen vill driva ungdomsgården tillsammans med. Lokalen är inte heller helt klar. Kontraktet är inte påskrivet, men Josefine Löfman säger att lokalen ska ligga centralt.

– Förhoppningen är att Storviks IF ska ha personal på plats och att andra föreningar också ska involveras, säger Josefine Löfman, som berättar att man planerar att samarbeta även med Hedängsskolan och biblioteket.

Ungdomsgården Zenit i Björksätra drivs av Sandvikens kommun. Föreningar få en större roll i verksamheten även här. Arkivbild.

Arbetssättet, med ett ökat samarbete mellan kommunen och föreningar, ska även testas på den kommunala ungdomsgården Zenit i Sandviken.

Varje dag ska man skriva in hur många killar och tjejer som varit där, vad man gjort och vilka aktiviteter som ungdomarna själva tagit initiativ till för att få bra statistik. "Loggboken" ska användas av alla ungdomsgårdar i kommunen. Den är en del KEKS, ett nätverk mellan ungdomsverksamheter i Sverige, som Sandviken ska gå med i.

Mer läsning

Annons