Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmärglad kattunge omhändertogs hos äldre par i Sandvikens kommun

Den magra och håglösa kattungen satt hopkurad i det kalla stallet och blinkade långsamt med ögonen. Länsstyrelsen fattade beslut om omedelbart omhändertagande – bland annat på grund av att det äldre paret i Sandvikens kommun inte visade någon samarbetsvilja.

Annons

Det var 23 januari i år som länsstyrelsen genomförde en djurskyddskontroll hos ett äldre par i Sandvikens kommun – efter att två anmälningar inkommit om att paret skulle bryta mot sina djurförbud.

Paret vägrade att medverka till kontrollen och de ville varken komma ut ur sin bostad för att prata eller släppa in länsstyrelsen och polisen. En kontroll kunde dock göras inne i stallet på gården.

LÄS OCKSÅ: Hundar vanvårdades i Gävle – man och kvinna åtalas

Där uppmärksammades fyra kattungar. En av kattungarna bedömdes vara mycket mager och håglös, ryggraden var tydligt framträdande och kattungen blinkade långsamt med ögonen. Medan övriga kattungar höll sig på avstånd satt kattungen still, hopkurad, när polisen och länsstyrelsens personal närmade sig.

Stallet var isolerat men inte uppvärmt och där fanns en stor hög med soppåsar och det luktade urin samt ammoniak. Det framkommer i länsstyrelsens beslut om omedelbart omhändertagande enligt djurskyddslagen.

LÄS OCKSÅ: Plus: Malin hittade övergiven och vanskött hund i rastgården: "Jag grät och mådde dåligt hela dagen"

Kattungens fysiska tillstånd och beteende, miljön den vistades i samt parets ovilja till samarbete ledde fram till länsstyrelsens beslut som omgående verkställdes av polisen.

Paret hävdade att katterna i stallet inte tillhörde dem och därefter att länsstyrelsen inte hade kompetens nog att bedöma att kattungen var i dåligt skick.

Länsstyrelsen ska så snart det är möjligt meddela sitt beslut om kattungen ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

LÄS OCKSÅ: Hade över 20 katter i sin lägenhet i Gävle – döms för brott mot djurskyddslagen

Bilden är från ett annat sammanhang och har ingenting med innehållet i artikeln att göra. Bild: TT

Mer läsning

Annons