Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valboföretag beställde varor för flera hundratusen – har inte betalat en krona

Trädgårdsmöbler, dammsugare och flera dussin kniv- och gaffelset. Det är bara några av de beställningar som Valboföretaget Integria AB har gjort utan att betala för sig. Nu krävs Integria på mer än 400 000 kronor – och en polisutredning kring företaget har startat.

Annons

– Det finns en utredning om bedrägeri, mer än så kan jag inte säga just nu, säger Leif Berglund, chef på bedrägerigruppen vid Gävleborgspolisen.

Integria har under våren beställt vitt skilda varor, bland annat två dammsugare, trädgårdsmöbler för tiotusentals kronor och dussintals kniv- och gaffelset. En gemensam nämnare är att ingen av beställningarna har betalats.

Integria har beställt varor från företag runt om i hela Sverige. Ett av företagen är Combi Heat, ett Haparanda-företag som levererat en kamin till Integria för 21 000 kronor – utan att få betalt.

– Vi är ett litet företag som kämpar för varenda krona. 21 000 kronor är mycket för oss, säger Behrouz Moradabbasi Fouladi, vd på Combi Heat.

Han har både lämnat in ett betalningsföreläggande mot Integria och kontaktat polisen för att en polisutredning kring bolaget skulle sättas igång.

Integria krävs på mer än 400 000 kronor. Arbetarbladet har pratat med flera av de företag som under våren har levererat varor till Integria utan att få betalt. Allt från dammsugare och bestick till trädgårdsmöbler och en lyftvagn har beställts.

Ägarförhållandena kring Integria är komplicerade, och under våren har bolaget gått igenom flera ändringar i styrelsen. Men oberoende av varandra säger företagen att den tidigare ägaren Agne Larsson stod som referensperson för beställningarna som aldrig betalades.

– Det är någon som har utnyttjat mitt namn, att jag stod som tidigare ägare. Jag har polisanmält det. Jag har ingenting med de här beställningarna att göra, de skedde efter att jag sålde företaget, säger Agne Larsson.

Genom Integria drev han tidigare Kungsgårdens ungdomscenter, ett behandlingshem som tog hand om unga killar med bland annat missbruksproblem. Verksamheten lades ner under hösten 2015 efter att Inspektionen för vård och omsorg dragit in företagets tillstånd, eftersom Integria inte hade begärt registerutdrag på de anställda.

Försäljningen av Integria skedde 21 mars. Redan 23 mars skedde en av de beställningarna som inte har betalats. Fram till försäljningen 21 mars ägdes Integria till hälften av Agne Larsson, och till hälften av ett annat företag: Ymbra AB, där Agnes bror Johnny Larsson är vd. Johnny Larsson driver och har drivit flera olika företag i Sandviken.

Johnny Larsson säger att inte heller han känner till betalningsföreläggandena mot Integria.

– Nej, jag vet ingenting om det. Jag och Agne sålde företaget vidare. Det fanns ingen anledning att ha kvar aktierna efter att Integrias verksamhet la ner i höstas. Integria hade inga betalningsförelägganden eller skulder så länge som vi ägde det, säger Johnny Larsson.

Många företag har lämnat in betalningsförelägganden mot Integria. Några av företagen har flera stycken förelägganden.

Agne och Johnny Larsson sålde företaget till en man som heter Pierre Renato Basagni. Arbetarbladet har försökt att nå honom, men han har varken telefonnummer eller en fast adress.

Efter den försäljningen har Integria gått igenom ytterligare ett ägarbyte. Den enda nuvarande styrelseledamoten heter Mats Inge Borgqvist. Enligt protokollet är det han som förde protokoll under bolagsstämman 22 april, då han valdes in i bolaget. Men själv säger han att han inte har någon som helst koppling till företaget eller har en aning om att företaget krävs på hundratusentals kronor.

– Jag har ingenting med det här att göra. Jag vet ingenting om det här företaget, säger Mats Inge Borgqvist.

Sedan 1 juni har företaget inte heller någon revisor.

Det är inte första gången som Johnny Larsson varit kopplad till ett företag som har beställt varor utan att betala dem. Genom Ymbra drev Johnny Larsson företaget Högbovägen Lunch AB. Under 2011 beställde Högbovägen Lunch bland annat tusen kvadratmeter kakel utan att betala för dem.

Då sa Johnny Larsson att han hyrt ut magasinutrymmen vid Högbovägen Lunch, och att det inte var han som beställt kaklet. Högbovägen Lunch gick i konkurs 2013.

Johnny Larssons företag Ymbra AB har inga betalningsförelägganden riktade mot sig, men däremot har företaget en skatteskuld på 580 000 kronor.

Mer läsning

Annons