Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställda ambulanser blir ingen rättssak – överklagandet avvisas

Beslutet att ställa ambulanser i sommar kommer inte att prövas i domstol. Förvaltningsrätten har beslutat att avvisa överklagandet.

Annons

Uppsägningarna inom ambulansen har lett till personalbrist i sommar. Det gör att fyra dagambulanser och ytterligare tre nattambulanser kan komma att ställas i sommar.

Det meddelade ambulansledningen i veckan.

Läs mer: Så många ambulanser ska ställas

Men beslutet att ställa ambulanser har lett till hård kritik från bland annat facken men även vissa kommuner som drabbas.

Och tidigare ambulanschefen i länet, Peter Bergh, valde helt sonika att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Han menar att beslutet är så omfattande och principiellt viktigt att det måste tas av regionfullmäktige – inte en handfull tjänstemän.

Läs mer: Ambulansbeslutet överklagas

Peter Bergh har tidigare varit chef för ambulansen i Gävleborg. Nu har han överklagat den nuvarande ledningens beslut.

Men nu har förvaltningsrätten beslutat att avvisa överklagandet. I sitt beslut konstaterar man att ett beslutet inte är möjligt att överklaga då det inte finns nedtecknat och inte fattats av en nämnd eller styrelse utan på tjänstemannanivå.

– Det är bra att ärendet hanterats så snabbt. Beslutet om att avvisa överklagan var väntat eftersom ambulansenssommarplanering eller annan verksamhetsplanering inte är överklagningsbart, säger Mona Dalmats, chefsjurist på Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Läs också: Vårdförbundet sågar neddragningen på ambulansen - "Desperat"

Mer läsning

Annons