Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna vill satsa på skola och omsorg – och avveckla Konstcentrum

Sverigedemokraterna vill avveckla Konstcentrum och symfoniorkestern. Pengarna som sparas in ska istället bland annat användas till att få in fler vuxna i skolan. Det skriver partiet i sin skuggbudget för Gävle kommun.

Annons

Under tisdagen lämnade Sverigedemokraterna fram sin skuggbudget för Gävle kommuns verksamhetsår 2017. Det är det tredje – och sista – budgetförslaget som presenteras inför budgetomröstningen i kommunfullmäktige.

I ett pressmeddelande skriver partiet att kommunens ekonomi ser "relativt god" ut inför 2017 – men att läget inom några år kommer att bli ansträngt då det kommer att finnas stora behov av nya investeringar samtidigt som försörjningsansvaret för dem som sökte asyl i fjol landar på kommunerna.

LÄS OCKSÅ: Rödgrönt förslag om 120 nya jobb i Gävle kommun

Tidigare har partiet drivit frågan att säga upp kommunens avtal med migrationsverket – något som inte är juridiskt möjligt.

– Självklart är invandringsfrågan fortfarande väldigt viktg för oss. Däremot skriver vi inte om avtalet i den nya budgeten i och med lagstiftningen, säger Rickard Carlsson (SD).

Precis som i Alliansen och de rödgrönas budget är skolan ett prioriterat område i SD:s budget. Där vill partiet bland annat satsa på fler vuxna i skolan samt minskade barngrupper. Dessutom vill man satsa 10 miljoner kronor per år på att avskaffa delade turer i kommunens verksamheter. Partiet vill även ge mer resurser till samhällsbyggnad.

LÄS OCKSÅ: Stor satsning på skolan i Alliansens budget

Men till skillnad från de andra budgetförslagen vill SD avveckla Konstcentrum samt Symfoniorkestern. Totalt skriver de att det skulle innebära en besparing på 23,7 miljoner, respektive 127 miljoner. Det är frågor som partiet även drev inför budgetomröstning i höstas.

– Ska vi kunna göra satsningar på välfärd har vi inte råd att ge stora bidrag till smal vuxenkultur, säger Rickard Carlsson (SD).

Partiet skriver även att tiggeri ska bli tillståndspliktigt i väntan på förändrad lagstiftning.

Under en pressträff i samband med Kommunstyrelsens möte under onsdagen sa Inger Källgren Sawela (M) att Jörgen Edsvik (S) sagt att Alliansens budget ska läggas fram som huvudförslag i den kommande omröstningen i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons