Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgarnas jobb offras för rödgrön enighet

För fem år sedan skrev 61 företrädare för ”(s)-nätverket för orter med energiintensiv industri” en debattartikel i Dagens Nyheter, där de kritiserade socialdemokraternas anpassning till miljöpartiet. Flera av undertecknarna var välkända S-kommunalråd i Gävleborgs län. De 61 politikerna i s-nätverket hänvisade till Tage Erlander, som redan på 1960-talet insåg att den svenska kärnkraftssatsningen var en medveten miljöstrategi. Erlanders slutsats är än mer sann idag, då vi dessutom har fått kunskap om klimathotet. De socialdemokratiska kommunalrådens oro var och är i högsta grad befogad eftersom Gävleborg är ett län med massor av tung energislukande industri. Gävleborgarna är därför bland som drabbas mest om Maria Wetterstrands och Lars Ohlys energipolitik skulle styra landet.

I början av 2009 lyckades Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ena de fyra allianspartierna om en historisk borgerlig energiuppgörelse, som i huvudsak följde det kristdemokratiska förslaget. En av punkterna i överenskommelsen är att förbudet mot att bygga nya kärnreaktorer bör tas bort. De befintliga tio kärnreaktorerna i Sverige skall kunna ersättas med upp till tio nya reaktorer. Denna politik fastställdes av riksdagen 17 juni i år. Därigenom har en bra grund lagts för en fortsatt ansvarig energipolitik i Sverige. Kristdemokraterna anser att den nya, hållbara, energi som tillkommer ska gå oavkortat till att minska utsläppen av växthusgaser. Klimatfrågan är mänsklighetens viktigaste miljöfråga och det är oansvarigt att inte ge den högsta prioritet.

Alliansregeringen skapar nu förutsättningar för tydliga stabila spelregler, investeringar i nya jobb och utveckling. Under de kommande tio åren väntas cirka 300 miljarder kronor investeras i ny energiproduktion i vårt land. Den största delen av investeringarna sker i vindkraften, som är Sveriges snabbast växande energiform. Samtidigt ökar bioenergins andel av energiproduktionen och utgör idag Sveriges enskilt största energikälla och står för nära en tredjedel av den totala energitillförseln. Kärnkraften står för cirka 16 procent av den totala energitillförseln och knappt hälften av eltillförseln. Kärnkraften utgör alltså en viktig del i försörjningen av klimatneutral energi, i synnerhet elenergi.

Socialdemokraterna var länge ett förnuftigt parti inom energipolitiken, men de senaste årens samarbete med miljöpartiet har gjort att partiet alltmer lämnat omsorgen om jobben, välfärden och miljön. Maria Wetterstrand talade sig i Almedalen varm för att stänga alla kärnkraftverk inom 12-15 år. De som förlorar på Sahlins svek mot industrin finns här i Gävleborg. Det är jobben i Sandviken, Hofors, Söderhamn, Hudiksvall och Gävle som socialdemokraterna sätter i fara för att blidka sina stödpartier. En röst på kristdemokraterna är en röst för jobben och trygghet.

Lennart Sjögren (kd)
Partisekreterare, toppkandidat riksdagsvalet