Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgs läns landsting – en omöjlig konstruktion

I det längre perspektivet undrar Befolkningspartiet om man kanske helt ska skrota landstinget eller rita om de nuvarande länsgränserna, skriver Stefan Joneson.

Annons

Ja, då var vi där åter igen. Någon som är förvånad? Landstinget får 90 miljoner från regeringen men det räcker inte, skatten ska ännu en gång höjas. Landstinget Gävleborg är inte kapabelt att ta de nödvändiga beslut som tar oss ur denna skattehöjar- cirkus. Grundproblemet är att landstingets kostym är för stor vilket ansvariga politiker knappast kan vara omedvetna om, men att göra något åt detta kan kosta väljare och det är där skon klämmer.

Svante Lönnbarks utredning som föreslog en del tuffa sparförslag hamnade snabbt i papperskorgen, det skulle vara intressant att höra vad kostnaden var för att ta fram denna utredning som är mycket grundlig och omfattande.

I Gästrikland bor 53 procent av länets befolkning och i Gävle/Sandviken bor hela 46,7 procent av länets befolkning, till ytan är Hälsingland 3,4 gånger större än Gästrikland. Dessa fakta kan vara bra att ha klara för sig när man diskuterar denna problematik.

Då eventuella nerdragningar/besparingar i huvudsak skulle drabba Hälsingland, vilket med ovan redovisade fakta är fullt förståeligt, kan det vara bra att redovisa lite mer fakta.

Ann-Margret Knapp och Björn Brink är personvalda i valkretsen Norra Hälsingland, vad ”deras väljare” förväntar sig av ”sina politiker” kan ju inte vara alltför svårt att räkna ut, att ta de nödvändiga beslut som krävs är väl närmast att betrakta som politiskt självmord. En politiker som är invald i valkretsen Norra- eller Södra Hälsingland och som tar ett beslut som innebär en neddragning av sjukvården där, den politikern lär knappast bli omvald. Här har vi förklaringen till varför det ser ut som det gör i landstinget. Vi har här ett gigantiskt systemfel, till förfång för väljarna/skattebetalarna, fega politiker som inte vågar ta de nödvändiga besluten och anpassa mun efter matsäcken är en katastrof för hela organisationen och det märkliga i sammanhanget är att detta får fortgå år efter år.

Centern har ett mycket starkt stöd i Hälsingland, i valkretsen Norra Hälsingland fick man 18,25 procent av rösterna och i valkretsen Södra Hälsingland fick man 20,31 procent av rösterna. I de båda valkretsarna i Gästrikland var man inte ens i närheten av dessa siffror. Av centerns tio ledamöter i landstinget kommer sju från Hälsingland, detta kan förklara Björn Brinks agerande och uttalanden i landstinget. I det som ovan redovisats finns en stor del av förklaringen till att det ser ut som det gör i landstinget.

Om Befolkningspartiet får något att säga till om efter nästa val kommer vi att göra allt som står i vår makt för att få ett landsting i ekonomisk balans utan fler skattehöjningar. Nuvarande landstingsledning har gång efter annan visat att de är totalt oförmögna att vända landstingsskutan på rätt kurs. De har diskvalificerat sig själva, väljarnas dom kommer att bli hård. Betygssättning av förd politik sätts i nästkommande val, väljarnas makt är stor.

 

Mer läsning

Annons