Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna kan tvingas sälja Läkeroltomten

Gavlegårdarnas prestigeprojekt Läkeroltomten kan komma säljas till en privat aktör. "Allmännyttan kan bygga på andra ställen", säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M) som menar att privata byggare "står på rad" för att få komma till Gävle.

Annons

Våren 2014 köpte det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna fastigheten för 53 miljoner kronor av Cloetta efter nedläggningen av godisfabriken.

Gavlegårdarna har börjat planera för att på egen hand bygga runt 700 lägenheter i området som anses ligga strategiskt viktigt till.

Men under våren kom den nya, borgerliga kommunledningen in på andra tankar. I juni hade Gävle Stadshus AB, moderbolag för de kommunala bolagen, styrelsesammanträde och öppnade för den nya inriktningen.

– Vi har höga ambitioner i Gävle när det gäller att få ett ökat bostadsbyggande. Vi behöver bygga nu, bygga mycket och vi behöver många olika byggherrar, säger Inger Källgren Sawela.

Under maj och juni har Källgren Sawela och kommundirektören Göran Arnell, vd i Gävle Stadshus, träffat fyra-fem privata aktörer som är intresserade av att bygga i Gävle.

– Då tycker vi att allmännyttan kan bygga på andra ställen, bland annat Hemköpstomten, i Hemlingby, Sätra och Fridhem. Allmännyttan hinner och orkar inte med att öka i den takt som både vi i Alliansen och de rödgröna partierna är överens om behövs.

Läs också: Försäljning av Läkerolområdet oroar personalen

Vid Gävle Stadshus möte i juni fick Göran Arnell uppdraget att låta göra en ny värdering av Läkeroltomten med sikte på en eventuell försäljning till en ny, privat byggare.

Det sker i ett läge då Gavlegårdarna har kommit ganska långt i sin planering. Arkitektbyrån Nyréns håller på med en förstudie som ska utgöra underlag för omvandlingen av industrifastigheten till bostadsområde.

Läs också: Så vill Gavlegårdarna bygga på Läkeroltomten.

– Vi har avtal med dem. Om det blir en försäljning får vi lösa de avtalen, säger Cathrine Holgersson, vd i Gavlegårdarna.

Under vintern och våren har kommunledningen deltagit på fastighetsmässor i bland annat Cannes och där träffat företrädare för olika byggbolag.

– Läkeroltomten är ett objekt som vi har kunnat visa. Det är ett attraktivt läge, på synhåll från stationen, konstaterar Göran Arnell.

En av de privata aktörerna är det växande bygg- och bostadsbolaget Magnolia.

– Ja, det är en av de superintresserade byggherrarna. De har varit i Gävle två-tre gånger och träffat alla politiska partier. Det skulle ha varit mumma att få hit ett så stort bolag, säger Inger Källgren Sawela och menar att "de kan bygga mycket, fort och är nya aktörer som kan skapa konkurrens som vi behöver ha i Gävle".

Läs också: Gavlegårdarna köper mer mark av Cloetta.

Göran Arnell tror att den nya värderingen av Läkeroltomten kan presenteras i början av hösten, i september eller oktober. Om inriktningen blir att sälja krävs troligen beslut i kommunfullmäktige.

– Om det ska ske en försäljning så måste den ske till ett marknadsmässigt pris, säger Göran Arnell.

Vad skulle fördelen vara att sälja till en privat aktör?

– Man skulle få in en aktör som inte finns på Gävles bostadsmarknad i dag. Det ökar konkurrensen och vi får in nytt privat kapital. Med nya företag får man också in nya idéer på hur man kan bygga.

Han tror också att det kan leda till att bostäderna kan byggas snabbare.

Läs också: Kommunalrådet försvarar resan till fastighetsmässan i Cannes.

Per-Åke Fredriksson (L) är styrelseordförande i Gavlegårdarna:

– Ägarna bestämmer vad de vill. Min roll är att verkställa eventuella direktiv från ägarna. Om det innebär försäljning eller att vi går vidare enligt tidigare planer så verkställer vi det, säger han.

Han är övertygad om att Gavlegårdarna kommer att göra "ett jättebra jobb" om bolaget får uppdraget att bygga.

– Vill man väga in andra faktorer så står det ägarna fritt att göra det, säger Per-Åke Fredriksson.

Vad skulle det innebär för Gavlegårdarna om fastigheten säljs?

– Då har vi färre projekt igång vilket gör att det blir lite tufft att nå våra mål. Marginalerna krymper, säger han.

Ett troligt upplägg är att Gavlegårdarna får sälja fastigheten till kommunen som sedan i sin tur säljer den vidare till en privat aktör.

– Om Gavlegårdarna har lagt ner arbete eller tecknat avtal så får man resonera om det får gå in i affären eller den som blir tilltänkt att bygga på tomten får köpa in det arbetet och ta med i beräkningen. Allmännyttan får rätta sig efter vad ägaren säger, säger Inger Källgren Sawela.

LEDARE: Kommunalt slöseri riskerar bli resultatet

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android.