Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleklinik anlitar kritiserad läkare

BL–kliniken i Gävle har inga planer på att avsluta samarbetet med den läkare som kritiserats starkt för misslyckade ögonlocksoperationer.


– Det är världens underbaraste människa. Och hon är duktig, annars skulle jag inte ha henne här, säger klinikens vd Barbro Lennström.

I programmet Insider, Tv3, framför flera kvinnor skarp kritik mot en läkare som utför ögonlocksoperationer.

Rinnande ögon som inte går att stänga och kraftigt försämrat utseende är några av komplikationer som de anser har uppkommit efter operationerna.

Läkaren är ögonspecialist och har arbetat som skolläkare. Sedan ett tiotal år tillbaka anlitas hon regelbundet av privata BL-kliniken för operationer i Gävle.

– 99, 9 procent av kunderna är nöjda. Det är ju ingen hjärt- operation det handlar om, bara lite hud som ska tas bort på ögonlocken, säger Barbro Lennström.

Ingreppet sker under lokalbedövning.

– Det är det enklaste man kan göra egentligen, säger Barbro Lennström.

Ändå har flera patienter klagat på läkaren, som även varit verksam vid en klinik i Stockholm.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har fått in tre anmälningar under de senaste åren, men det har också förekommit tidigare fall.

Patienterna har rapporterat om bland annat bristande information, att resultatet blivit misslyckat och om komplikationer. Läkaren har i samtliga fall friats av nämnden.

Även hos Socialstyrelsen finns flera ärenden där läkaren är inblandad, men inte heller där har det resulterat i några större anmärkningar.

BL-Kliniken uppger att läkaren opererat runt 150 personer i Gävle under de senaste nio åren.

– Vi har inte fått några klagomål. Vi är väldigt förvånade över kritiken i tv-programmet. Det är en seriös läkare, säger Oskar Asenius, som har hand om kliniken tillsammans med Barbro Lennström.

Lennström vittnar dock om att det kommit klagomål, men då ska det ha handlat om patienter som varit otåliga och inte velat invänta läkningen.

– Fast det ser hur fint ut som helst kan de klaga, säger hon.

– Ja, hon har tagit foton och visat mig. Och de är fina, jag ser inget fel. Det här är så hemskt tråkigt, säger Barbro Lennström på BL-kliniken i Gävle.