Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlekvinna fick vänta elva månader på a-kassa

I elva månader fick en Gävlekvinna vänta på sin första a-kasseersättning sedan Handels beslut om uteslutning upphävts av kammarätten. Nu utreder justitieombudsmannen, JO, arbetslöshetskassans agerande.

Den arbetslösa Gävlekvinnan blev utesluten ur Handels arbetslöshetskassa sedan hon låtit bli att meddela att hon börjat studera på Komvux för att förbereda sig för högskolan.

Själv menade kvinnan att studietakten var så låg att hon utan problem skulle klara av att sköta ett heltidsarbete vid sidan om.

Men arbetslöshetskassan bedömde att kvinnan fått ersättning fast hon inte stått till arbetsmarknadens förfogande. Därför beslutade a-kassan att utesluta kvinnan. Dessutom krävdes hon på återbetalning för den tid som gått sedan hon börjat studera.

Länsrätten gick på arbetslöshetskassans linje när frågan blev prövad. Men Gävlekvinnan gick vidare till kammarrätten där hon både förlorade och vann.

Återbetalningskravet stod fast. Däremot upphävdes uteslutningen eftersom kammarrätten bedömde att kvinnan visserligen lämnat ofullständiga uppgifter, men att hon inte agerat medvetet för att lura åt sig pengar.

Trots att Gävlekvinnan återigen blev medlem i arbetslöshetskassan fick hon dock inga pengar. Vid upprepade påstötningar fick hon bland annat svar som att "ärendet ska utredas" och "vi har datatekniskt krångel".

Först elva månader efter kammarrättens dom gjordes den första utbetalningen. Under väntetiden hamnade kvinnan i ekonomiska trångmål och blev tvingade att söka hjälp hos anhöriga och vänner.

Hon vill nu att JK ska pröva arbetslöshetskassans agerande och om skadestånd bör utgå för förseningen.