Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlemodellens nästa steg i karriären

Julia Schneider från Gävle var 15 år när hon vann världsfinalen av modelltävlingen Elite Model Look. I dag fyller hon 18 och har Europa och USA som arbetsfält.

Annons

Just nu är Julia hemma hos familjen på Norrlandet i väntan på nästa modelluppdrag.

– Jag har varit hemma ganska länge nu, eftersom jag opererade tårna i höstas och det har tagit ganska lång tid att bli återställd. Jag har haft ”curly toes” och problem med fötterna ända sedan jag var liten, berättar hon.

Och som om det inte räckte med det. På själva 18-årsdagen i dag väntar en annan operation, då polyperna ska åtgärdas för att öppna Julias andningsvägar.

– Om en dryg vecka åker jag till London ett par veckor och sedan vidare till New York, där jag stannar fram till sommaren.

Sedan Julia vann modelltävlingen har New York, London, Milano och Barcelona varit hennes arbetsplatser. Bilder av henne har visats i stora modemagasin och hon har även deltagit i flera modevisningar, bland annat för Calvin Klein.

Julia började samhällsvetenskapliga programmet vid Borgarskolan förra hösten, men eftersom perioderna då hon arbetar utomlands kan bli långa har hon beslutat sig för att ta en paus i studierna.

– Jag åkte till New York och var borta i två månader. Det blev för mycket, men till hösten har jag sökt Korrespondensgymnasiet och ska läsa naturvetenskapliga programmet på distans. Då kan jag plugga även när jag är ute och reser.

Julia trivs i New York, där det finns mycket att sysselsätta sig med mellan uppdragen.

– Men storstadslivet är egentligen inte min stil, säger Julia som ibland längtar hem till familjens tre hästar hemma i Gävle.

Julia har tävlat i dressyr och har dessutom börjat träna natural horsemanship.

– Jag trivs bra hemma men har under resorna märkt att det finns väldigt mycket utanför Gävle. Drömmen skulle vara att bo på en ranch i USA, säger hon.

Men först måste modellkarriären ta fart. Hittills har mycket av Julias arbete gått ut på att presentera sig för de olika klienterna. Det gäller att bygga sitt varumärke och träffa representanter för olika märken och tidningar. Julia har fått arbetstillstånd i USA, där de mest attraktiva jobben finns, och är beredd att satsa för att ge modellyrket en chans de närmaste åren.

– Tanken är inte att hålla på bara för sakens skull. Jag vill att det ska gå bra också, säger Julia.