Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlemoderat vill ha skyddsjakt på vargar i Ockelbo

Ockelbo kommun får hjälp i vargfrågan från oväntat håll.

– Det finns lagstöd för att bevilja skyddsjakt i just sådana här fall då människor känner oro, säger moderate riksdagsmannen Lars Beckman från Gävle.

Arbetarbladet berättade i går att Åbyggeby skola nu håller sina utomhuslektioner i anslutning till skolan i stället för i skogen med anledning av de närgångna vargar som synts till i centrala Ockelbo.

Skolbarnens situation har fått moderate Gävlepolitikern Lars Beckman att reagera.

– Naturvårdsverket håller med om att vargarna inte är så skygga som de borde vara och man kan dessutom inte garantera att inget kommer att hända.

Trots att både Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Viltskadecenter har avslagit anmälan menar han att det visst finns lagstöd för ett ja till skyddsjakt i Ockelbo.

– Det är inte lagen det är fel på utan tillämpningen, säger Lars Beckman och hänvisar till ett fall i Dalarna 2012 då Länsstyrelsen där på eget initiativ beslutade om skyddsjakt då en varg rörde sig vid en förskola och i tät bebyggelse.

Tycker du att Naturvårdsverket har gjort fel bedömning?

– Utifrån underlaget som finns så tycker jag att Naturvårdsverket har stöd i lagen för att fatta ett beslut om skyddsjakt, skyndsamt.

Beckman hoppas nu att Naturvårdsverkets nej till skyddsjakt ska överklagas så att ytterligare en instans får pröva om människors upplevda oro räcker för att bevilja skyddsjakt.