Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlemodisten Märta Torénuppvaktad på 100-årsdagen

– Nu har hon levat uti hundrade år, sjöng gratulanterna för Märta Torén på skärtorsdagen.

Märta Torén var känd modist i Gävle från 1938 till 1976 och när hon köpte sin affär på Norra Köpmangatan blev hon den yngsta modebutiksinnehavaren i Gävle.

Annons

Märta Torén anställde sex modister och en springflicka. Alla hattar syddes i affären.

Två gånger om året var det modevisning i Stockholm och Göteborg, som ordnades av firmorna som sålde materialet till hattarna. Franska modeller var uppsatta i montrar och modisterna fick kopiera dem och fick tillgång till mönstren.

Att köpa en modellhatt blev dyrt. Den enda i Gävle som hade råd med en originalhatt var fröken Hedwig Ulfsparre. Märta Torén tyckte det var en ära att få köpa en hatt åt henne. För Märta blev kunderna hennes bästa vänner. Hon tyckte att kontakterna med kunderna var det bästa med det roliga och stimulerande yrket.

Fram till mitten av 1900-talet var det inne att ha hatt. Damerna hade innehattar när de skulle gå på besök hos varandra. Två vardagshattar och en utehatt behövdes också. På 1970-talet blev det vanligare med jeanshattar och schaletter.

Märta Torén bor nu på äldreboendet Kastanjen i Ljusne i närheten av sonen Anders Torén med familj. Det var många som kom för att gratulera en kär släkting och vän.