Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlemusikern om Åkesson: "Tänk om han skulle bli frälst"

Under torsdagen länkade Jimmie Åkesson (SD) till låten "Tänd ett ljus för Sverige".
Upphovsmannen, Gävlemusikern Simon Ådahl, säger att låten inte handlar om något som Sverigedemokraterna står för.
– Den här sången är riktad till kristna, säger han.

LÄS OCKSÅ: Åkesson hyllar Gävlemusiker på Facebook – "Som en projektil rakt in i hjärtat"

Under torsdagen publicerade rasistiska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ett inlägg där han fördömde den senaste tidens attentat mot asylboenden.

I inlägget länkade han även till den kristna Gävlemusikern Simon Ådahls låt "Jag tänker be för Sverige. I låten finns bland annat textraden: "Vi ber om en eld som blir till en brand, som täcker hela Sveriges land".

Simon Ådahl berättar att han på inget vis stödjer Sverigedemokraternas politik. Men att SD-ledaren länkar till hans låt är något som han tar med ro.

– Alla kristna vet att jag syftar på väckelse med de textraderna, säger han.

Snarare tänker han sig att SD-ledaren kanske inte lyssnat på hela texten och inte förstår hur användandet av textraden "Vi ber om en eld som blir till en brand, som täcker hela Sveriges land", kan tolkas med tanke på den senaste tidens bränder på asylboenden.

LÄS OCKSÅ: Daniel Nordström: Hur tänkte Jimmie Åkesson?

Simon Ådahl berättar att han själv vet hur det är att komma ny till Sverige.

– Jag är själv invandrare. Jag kom från Finland 1961 – och lite grand av det här med att bli kallad för saker och sådant har jag själv råkat ut för, säger han.

Han berättar att han snarare tror att Sverigedemokraternas politik riskerar att föra Sverige närmare det samhälle som han hoppas på att få slippa.

– Sången handlar inte om det som Sverigedemokraterna står för. Det är bön för att vi ska få tillbaka empatin och medmänskligheten. Sverige blir kallare och kallare – kärleken kallnar.

Han berättar att Jimmie Åkesson tidigt i sitt inlägg gör en distinktion mellan dem – där han skriver att han till skillnad från Simon Ådahl inte är troende i traditionell mening. Enligt Simon Ådahl visar Jimmie Åkesson på det viset att de inte står på samma sida.

Men Gävlemusikern ser trots allt möjligheten i att Jimmie Åkesson valt att lyssna till hans bön om ett medmänskligare samhälle.

– Tänk om han skulle bli kristen – tänk om han skulle bli frälst! Det hade varit ett jättehärligt scenario, säger Simon Ådahl.