Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitiker sexuellt ofredad via sms – nu ställs man inför rätta

/
  • Elin Lundgren, ordförande för socialdemokraterna i Gävle och riksdagsledamot.

En 36-årig skåning har skickat flera sms till ledande politiker i landet där han beskrivit vad han vill göra med dem sexuellt. Elin Lundgren, riksdagsledamot och socialdemokraternas ordförande i Gävle är en av de drabbade.
– Det är inte första gången någon hör av sig till mig med den typen av ordval men det är ingenting som man någonsin vänjer sig vid, säger hon.

Annons

Mannen som kommer från Skåne ska mellan april och november 2014 både ha ringt och skickat sms till flera ledande riksdagspolitiker. Samtal och meddelanden där han beskriver vad han vill göra med dem sexuellt.

Det är mycket grova beskrivningar och under onsdagen påbörjades rättegången mot mannen som är åtalad för 23 fall av sexuellt ofredande. Totalt är det 11 politiker som blivit utsatta och Elin Lundgren, ordförande för socialdemokraterna i Gävle är en av dessa.

– Jag har anmält den här typen av saker tidigare. Man ser sig lite över ryggen för man vet inte vem det är, det enda man vet är att det inte är någon som vill en väl, säger hon.

Det är nu ett år sedan Elin Lundgren fick ta emot det hotfulla sms:et och under onsdagen vittnade hon under rättegången mot mannen.

– Jag tycker det är bra att få ett ansikte på en person som tycker att han får uttrycka sig på det här sättet till kvinnor, säger hon.

Hur reagerade du när du fick sms:et?

– Det är inte första gången någon hör av sig till mig med den typen av ordval men det är ingenting som man någonsin vänjer sig vid, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att anmäla så att de som utsätter andra människor för liknande hot kan åtalas.

– Precis som all brottslighet är det viktigt att man alltid anmäler. Om några av de som var målsäganden i dag inte hade anmält är det inte säkert att de hade kunnat lägga det pussel de har gjort för att kunna åtala någon. Det i sig är ett bevis för att man behöver anmäla, säger hon.

Enligt SVT Skåne erkänner den 36-åriga mannen att han har skickat sms till politikerna, förutom de där han anspelar på en av politikernas barn. Han minns dock inte varför han har skickat meddelandena.

Annons