Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleprofil kritisk mot bristande information om vattenläckan – "Jag tycker att det är hemskt och taktlöst"

 
Vattenläckan på Brynäs
Visa alla artiklar

Informationen om vattenavstängningen har bara gått ut på svenska i Gästrike vattens kanaler. Det är något som bland annat upprör Gävlebon och komikern Anna Siekas.
– Jag tycker att det är dåligt gjort, säger hon.

LÄS MER: Vattenläckan i Gävle – så här påverkas du

Det var under natten till torsdagen som en akut vattenläcka inträffade på Brynäs.

Vad som orsakade den är fortfarande oklart – men just nu väntas så många som 75 000 personer beröras. Omkring 200 personer är även utan vatten och får hämta dricksvatten från tankar som bland annat finns uppställda vid Tredje tvärgatan på Brynäs. Fram till söndag kväll uppmanas allmänheten att koka sitt vatten innan man kan använda det som drcksvatten, använda det till att borsta tänderna eller för att skölja gönsaker.

Informationen som kommunicerats från Gästrike vatten har hittills bara gått ut på svenska.

Det är något som upprört flera Gävlebor. En av dem är komikern Anna Siekas som även jobbar som tolk.

– Jag tycker att det är dåligt gjort av Gästrike vatten. Alla som befinner sig i Gävle eller lever i Gävle ska undvika dricksvatten. De som inte kunnat läsa informationen kommer kanske att bli sjuka. Då tänker jag inte bara på de som inte kan det svenska språket, säger hon.

LÄS MER: Folksamling vid vattenpumpen – "Bajamajor är på väg till skolan"

Hon har själv översatt den information hon fick om vattenläckan i ett sms till spanska. I ett inlägg på Facebook uppmanar hon andra att översätta till fler språk och dela inlägget för att så många som möjligt ska få ta del av informationen.

– Det finns inte ens information på engelska. Vi är ett mångkulturellt land – då känns det ytterst exkluderande att inte ta med de vanligaste språken. Det är en relativt kort text och det borde gå att översätta. Jag tror att man behövde ha tänkt till och inte vara så trångsynt, säger hon.

Therese Staff jobbar som kommunikatör på Gästrike vatten. Hon säger att man kan översätta informationen på hemsidan via Google translate.

– Vi är medvetna om att behovet finns – men vi hänvisar till hemsidan och google translate, säger hon.

På Gävle kommuns hemsida finns det inte heller någon synlig information på något annat språk än svenska.

Camilla Sundell är presschef på Gävle kommun. Hon säger att informationen går att översätta via sidans översättningsverktyg.

– Sedan har kundtjänsten gått ut på sociala medier i forum där man talar arabiska, säger hon.

Anna Siekas tycker inte att den åtgärden är tillräcklig.

– Det är jättebra med en knapp men de kunde ha varit i kontakt med en översättare. Det är trots allt en kort text. Jag översatte till spanska på en minut. Jag blir stressad över tanken på alla som inte tagit del av det här. Men Gästrike vatten är den som har gjort den största tabben. Jag hoppas att de uppdaterar informationen på sin hemsida, säger hon.

LÄS MER: Jätteläckan slår hårt mot restaurangerna – tomt i kranarna på McDonalds

Hon säger att en annan idé skulle ha kunnat vara att ha lagt ut en ljudfil.

– Kanske skulle man ha behövt lägga upp en ljudfil för de som inte kan läsa. Man måste kunna nå ut till folk som av olika anledningar inte kan förstå just den här texten, säger hon.

Senare under eftermiddagen fick redaktionen veta att Gästrike vatten efter samtal med med vår reporter satt upp en sida med information på fler språk om rekommendationer för hur man kokar dricksvatten. Där finns däremot ingen information om själva vattenläckan.

Anna Siekas säger att hon hoppas att Gästrike vatten och kommunen i framtiden kommer lägga ut information som kan nå fler.

– Det är bra att de försöker göra rätt nu. Men det är synd att det ska behöva tryckas på från media och allmänhetern för att de ska lägga ut allmän information som fler kan ta del av, säger hon.