Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles häst Berta firar med jobb i Boulognerskogen

Hela Gävles egen häst Berta fyller 20 år på nationaldagen.
– Hon är otroligt populär bland alla, säger Lasse Svensson, som jobbar med Berta.

Berta är en yrkeskvinna ända ut i hovspetsarna och familjelivet har fått stå tillbaka till förmån för jobbet i Gävle kommun.

– Ja, hon har inte fått några föl. Det hade varit den ultimata arvtagaren, men då måste man lämna bort henne och så har det inte blivit, säger Lasse Svensson.

Tur då att Berta älskar sitt jobb. Efter ett års "provanställning" då kommunen leasade henne köptes hon för 15 000 kronor. Nu har hon bott i Hemlingby och varit kommunens egen häst i 16 år. 13 av dem har hon jobbat med Lasse.

– Man kan inte ha ett bättre jobb, lönen är inte så bra men jag får vara här och jobba med Berta varje dag, säger han.

Att Bertas liv ser ut som det gör är rena turen. Som unghäst blev hon vanvårdad, och hade kunnat sluta som korv om hon inte räddats.

Berta har fullt upp fram till semestern 16 juni. Tillsammans med julruschen i december är det nu hon har mest att göra. När hon började jobba med kommunen drog hon timmer i skogen. Det gör hon knappt längre, nu skjutsar hon barn och äldre inom kommunens verksamhet och på privata festligheter, vem som helst kan hyra Berta. Fem gånger har hon agerat "studentbil" i Gävle.

– Det är otroligt läckert, folk står och applåderar när hon kommer. Trafikanterna är jättesnälla och lämnar gott om utrymme åt oss. Över huvud taget är alla snälla när man möter henne, hon är oerhört omtyckt, säger Lasse.

På nationaldagen jobbar Berta i Boulognerskogen, och de som vill får åka med i hennes vagn. Är det några barn som vill gratulera henne blir hon säkert jätteglad, den 1 000 kilo tunga ardennerdamen älskar barn – och mat.

– Häromdagen fick hon melon av ett par besökare. Det åt hon, men skalet spottade hon ut, säger Lasse, som säger att hon tycker bättre om banan, vindruvor och apelsin.

Berta börjar närma sig pensionsåldern och har börjat få lite ålderskrämpor. Hon har haft korsförlamning, hästens motsvarighet till ett kraftigt ryggskott, och problem med en framhov som opererats. Annars är hon kärnfrisk och drar vagn eller rids varje dag för att hålla sig i fin form.

Det finns planer för hennes pension, men de är lite hemliga och när hon blir pensionär vet Lasse inte, hon bestämmer själv hur länge hon vill jobba.

Skaffar Gävle kommun en ny häst då?

– Tanken är väl så, men hon blir inte lätt att ersätta, säger han.