Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles havsvatten frisknar till

Gävle kommuns havsbottnar visade i en inventering genomförd förra året på förhöjda naturvärden, ett friskhetstecken. Kring Anknäs var värdena mycket förhöjda.

Det var sommaren 2017 som Länsstyrelsen Gävleborg genomförde en inventering av havsbottnarna kring Gävle kommun, specifikt Lövgrund, Anknäs och Lötviken. Något som SVT Gävleborg var först att rapportera om. Inventeringen visade att det fanns friska bestånd av östersjömusslor och ovala dammsnäckor. I Iggösundet fanns också en större utbredning av så kallade kransalger.

– Att ha kännedom om vad som finns under havsytan är allt viktigare med tanke på vår ökade användning av havet. Och att känna till de mest värdefulla områdena är viktigt för att veta vilka områden vi ska bevara och skydda för framtiden, säger Carolyn Faithfull, marinbiolog på Länsstyrelsen Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Samtliga undersökta områden visade på friska bestånd av bottenlevande djur. Sommaren 2018 fortsätter inventeringen i Söderhamn, Nordanstig och Hudiksvalls kommun.