Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles Jean d´Arc

/
  • MOBILT

Jeanne d´arc Mbanenande flydde fråm Rwanda fem år efter folkmordet, är ekonom, företagare och har i ett huj lyckats minska sin lokalhyra från 96 000 till 8.000 kronor per år!

Annons

- I ekonomiska kriser är vi alla lika, oavsett om vi heter Sandvik, General Motors eller Afrikana Market, menar Jeanne d´arc, som liksom många av Rwandas flickor födda på 1960-talet fick sitt namn efter Frankrikes nationalhelgon.

I april flyttar Jeanne d´arc sitt företag Afrikana Market med bland annat hårflätning från Norra Rådmansgatan i Gävle till Södermalms Torg och en mobil affärsvagn.

Sedan 2004 bor familjen Mbanenande i Södra Åbyggeby.

- För barnens skull. Det är jätteskönt att bo på landet, där är alltid rent och fint och alla bryr sig om varandra.

Det enda svenska bekymret Jean d´Arc har är att internatskolorna är dyra, och att barnen blir för snabbt vuxna. Därför leker hon med tanken på att starta en internatskola. Där barn är barn och alla har råd att gå.

- Jag hade åtta syskon och vi alla gick i internatskola. Det är bra att andra vuxna än föräldrarna påverkar ens uppväxt.

Det är inte de svenska kompetenskraven som gör att Jean d´Arc inte arbetar som ekonom.

- Jag älskade att fläta hår som barn, berättar Jeanne d´Arc, som flydde höggravid från Rwanda och hembyn Karongi via Uganda 1999, fem år efter folkmordet.

Först kom Jeanne d´arc med de två barnen - och det tredje på väg. Två år senare kom barnens far, Stanislas, ingenjör och arbetar just nu i Tchad.

Nu, efter tio år i Gävle är Sverige familjens hemland.

- För barnens skull, de skulle inte kunna leva i Rwanda.

Annons