Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles kollektivhus Blomstret fyller 30 – firas med stor fest

/
  • Gun-Britt Hall och Inger Friberg är två av 70 boende i Blomstret. De uppskattar den enkla vardagsgemenskapen man får i boendeformen.
  • Tvätt- och strykrummet har blivit kollektivets samlingspunkt, berättar Gun-Britt och Inger. ”Här träffar man alltid någon  eller några att prata med”.
  • Varje vardag serveras middag för alla boende i husets matsal. Olika matlag turas om att laga, och den här dagen är Sandra Söderqvist en av kockarna.

I år är det 30 år sedan Gävles enda kollektivhus, Blomstret, byggdes. På lördag firas det med stor fest för både de som bor där nu och de som har flyttat därifrån.

Annons

1985 stod de två husen färdigbyggda på Batterigatan på Söder i Gävle. HSB hade varit tveksamma till att uppföra ett kollektivhus, men till slut blev det av och sedan dess det aldrig varit några problem att hitta boende till de 39 lägenheterna.

I dag bor 70 personer i huset, den yngsta är åtta månader – den äldsta 75 år. Av de 70 är ungefär 20 barn.

Under de 30 åren har knappt 200 personer bott i kollektivhuset – både längre och kortare perioder.

61-åriga Inger Friberg är en av dem som bott där längst, hon flyttade in när husen var nybyggda och bor fortfarande kvar.

– Jag hade två kompisar som flyttade in här så då gjorde jag det också. Det har varit jättebra här – när min son var liten hade han fem klasskamrater som också bodde här.

I början fanns även en kommunal förskola i bottenvåningen. I stort sett alla barn som gick där bodde i kollektivet. Men förskolan lades ner och fick ge plats för annat.

I de allmänna utrymmena, som är på 400 kvadratmeter, finns i dag gym, snickarrum, gästrum, pysselrum, målarrum för renovering av möbler och lekrum. Dessutom finns en stor matsal, ett kök och ett rum med tv och tidningar.

– Det är så bra här när mina barnbarn kommer och hälsar på, det finns andra barn de kan leka med och mycket utrymme att leka på, berättar Gun-Britt Hall, 70 år, som har bott här i fem år.

Gun-Britt är väldigt glad att hon valde Blomstret, även om det inte var kollektiv– livet som var det avgörande utan att det finns hiss i huset.

– Jag är så lycklig här. Jag tänkte på det när jag stod i strykrummet och hörde barnen leka och skratta utanför.

Både Inger och Gun-Britt berättar om hur trevligt det är att bo tillsammans med flera andra. Pensionärerna i huset fikar och går ut och går, man grillar tillsammans, har pubkvällar, samlas i tv-rummet och tittar på någon viktig match.

– Man är ensam men ändå inte ensam eftersom vi har egna lägenheter. Man kan välja att äta mat tillsammans eller göra det i sin lägenhet, berättar Inger.

– Det är inte som grannar, inte som familj, utan någonstans mittemellan, förklarar Gun-Britt.

Till lördagens fest har de 195 tidigare kollektivmedlemmarna bjudits in. 110 av dem har tackat ja. Festen börjar klockan 15 med mingel, sedan blir det full fart med filmvisning från tidigare år i kollektivet, musik, dans, mat, underhållning.

– Vi hoppas att det blir fest halva natten. Eller kanske hela...

Annons