Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles kyrkor tappar tusentals

Drygt 5 000 Gävlebor har valt att lämna Svenska kyrkan sedan millennieskiftet. Om minskningen fortsätter riskerar den att urholka ekonomin.
– I värsta fall kan vi bara döpa, konfirmera, viga och begrava i framtiden. Det som hotas är tyvärr det vi vill satsa mer på, som ungdomsverksamhet och hembesök hos gamla och sjuka, säger Svenny Hellström, kyrkoherde i Bomhus församling.

Annons

I går, måndag, var sista anmälningsdag för den som ville gå ur Svenska kyrkan inför det kommande året. På eftermiddagen hade 401 personer i Gävle anmält utträde.

– Det största skälet till att folk lämnar kyrkan är ekonomin, säger Svenny Hellström.

Ideologi är en mindre vanlig orsak.

– Den gruppen tror inte på kyrkans budskap. Men det betyder inte att människor är mindre religiösa, snarare finns det fler religiösa inriktningar i dag.

Däremot är vi kanske mindre benägna att bli medlemmar i samfund och kollektivt delta i gudstjänst och bön.

Både Svenny Hellström och kyrkoskrivaren Anders Åstrand lyfter fram att Svenska kyrkan är mycket mer än byggnader och gudstjänster.

– I Mariakyrkan har vi till exempel en aktiv och växande barn- och ungdomsverksamhet. På måndags- och onsdagsmorgnar träffas ett 30-tal barn och föräldrar för att sjunga och umgås, säger Anders Åstrand.

Samtidigt finns det en krass ekonomisk verklighet att ta hänsyn till.

Kyrkans ekonomiska system är uppbyggt på ett sätt som gör att finanskrisens effekter märks först med några års eftersläpning. Medlemstappet lägger sten på börda.

– Vi har arbetat med att ta reda på hur vi ska kunna driva verksamheten med mindre pengar. Vi måste hålla kyrkorna i stånd, så det vi kan dra ner på är tråkigt nog verksamhet för ungdomar och diakoni, säger Svenny Hellström.

Fotnot: Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete.

Annons