Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles nya kulturhus ryms innanför fängelseväggarna

När Kulturhuset Lättings ersattes av Kulturhuset Gävle samsas sju föreningar i samma lokaler.
– Kan man bara säga ordet kultur i samma mening som aktiviteten man vill utföra, så är man välkommen hit, säger Torgny Jacobsson, från ABF Gävleborg.

Salsa, silversmide, måleri och matworkshops är redan saker som tagit plats i det nya kulturhuset som fängelset inrymmer.

– Modellen är att försöka samarbeta och se vad vi som kulturorganisationer kan göra tillsammans, säger Torgny Jacobsson.

LÄS MER: Gamla fängelset blir nytt kulturhus

Föreningarna har bildat ett husråd och inledningsvis har diskussionen handlat mycket om hur de ska anpassa lokalerna.

Men det är mycket som inte låter sig göras i den kulturminnesskyddade byggnaden.

– Man får ju inte tejpa och använda häftmassa, säger Linnea Manzanares från Gävles Unga och berättar att de fått hitta andra lösningar för att till exempel hänga upp saker på väggarna.

Torgny Jacobsson tycker ändå att Statens Fastighetsverk, som äger byggnaden, har varit tillmötesgående inför den nya etableringen. Ett huvudbry är den om ljudmiljön i huset.

LÄS OCKSÅ: Spelade bort Lättings pengar – utreds av Ekobrott

När fängelset byggdes efter det så kallade Philadelphiasystemet, med celler runt en innergård, var akustiken utformad så att ljud från cellerna skulle höras långt bort i byggnaden.

– Vi har ett bokningssystem och man får helt enkelt tala om för de andra när man ska göra något som är livligt, säger Torgny Jacobsson.

Linnea Manzanares talar om den breda publik de tillsammans kan locka, men också om en speciell målgrupp.

– Unga vuxna som inte hittar hem riktigt någon annanstans, man kanske är för gammal för att gå på fritidsgård, säger hon och berättar att det också ska vara barnvänligt och inspirerande för föräldrar att ta med sig sina barn till Kulturhuset.

De vill också att Kulturhuset ska formas av de som besöker huset.

– Inte bara att man kommer hit som besökare, utan att man kan bli en del av verksamheten, säger Niels Hebert från Kulturum.

– Utbudet ska formas av Gävleborna som besöker oss, säger Peter Ågren, från restaurangen Gävligt gott, som flyttade hit från de gamla lokalerna på norra Rådmansgatan.

LÄS MER: Gävligt Gott flyttar till gamla fängelset

Under kommande vecka ska Kulturhuset ha öppet hus med prova på-aktiviteter varje dag. På fredagen kommer det precis som förra året att arrangeras en spökvandring i fängelselokalerna. Veckan avslutas med en formell invigning klockan 13.00 på lördagen den 31:a oktober.

Just nu är det inte så många fler föreningar som bor i huset, än men framöver tänker de sig ett koncept liknande företagshotell, fast för föreningar.

– Det är ju svårt att bedriva kulturevenemang i de här cellerna, men det här skulle kunna vara en plats där man startar upp sin förening, så kan vi andra som är här vara till hjälp också, säger Torgny Jacobsson.