Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles stolthet på plats i ny kostym

Gävlebocken tog i går plats på Slottstorget, stolt över sin nya halmkostym.


– Men det är vansinnigt att de gått ut och berättat att den inte är impregnerad, säger Kenneth Björk, en av årets bockbyggare.

Det tog en stor del av eftermiddagen att få huvudet och de två hornen på plats.

– Huvudet är svårast, det måste sitta bra, säger Ali Karim.

Han har nyligen flyttat från Göteborg till Gävle, så det är första gången han är med och bygger bock.

– Det är roligt att få vara med. Det är en fin sak som Gävle har, säger han.

I stort sett alla bockbyggare från arbetsmarknadsenheten är nya för i år. Även Kenneth Björk och Christer Andersson. De tycker att det är bra att bocken får ny fräsch halm. Men de tycker att man hade kunnat hålla tyst om att den inte är impregnerad i år.

– Det är ju som att säga kom hit och bränn. Jag hoppas att den står kvar vid invigningen i alla fall, säger Kenneth Björk.

Christer Andersson har en lite kluven inställning till det där med brinnande Gävlebockar.

– Som hälsing har man väl småflinat när den brunnit. Man har väl inte tyckt att en bock hör hemma i Gävle. Men nu när jag stått och hållit på lite är det en annan sak. Den blir ju fin, säger han.

På ett par vadslagningssidor på nätet kan man spela på om bocken brinner eller inte. Där är det högre odds på att bocken brinner före jul än att den inte gör det, vilket betyder att de inte tror att den brinner. Andra vadslagningssidor har som policy att aldrig ha vadslagning om något som är olagligt.

Gävle kommuns informationschef Anna Östman betonar i ett pressmeddelande att om bocken mot förmodan skulle brinna så finns ingen reservbock.

På söndag klockan fyra invigs årets bock med fyrverkerier och tal.

Men det gäller att Håkan har tungan rätt i mun när bockhornen ska på plats