Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävles teatrar håller stödfest för flyktingar

Det är en självklarhet för teatern att engagera sig. Det säger Folkteatern och Skottes musikteater i Gävle som tillsammans bestämt sig för att arrangera stödfesten ”Refugees welcome!

”Teatern står mitt i tiden och har som konstform en möjlighet att gestalta brännande ämnen”, deklarerar de.

Stödfesten ska hållas 28 november på Skottes scen Spegeln i Gävle. Medlemmar från de båda teatrarna kommer att framföra texter och musik och ”mycket mer” tillsammans med en rad andra lokala artister.

Alla intäkterna från evenemanget går oavkortat till organisationen Gula båtarna, en insamling till förmån för Sjöräddningssällskapet som avser att skicka räddningsbåtar till Medelhavet.

”Att så många tvingats fly sina hem på grund av osäkra livssituationer är något världen inte skådat sedan andra världskriget. Flera miljoner människor flyr nu från Syrien, och hundratusentals av dessa flyr till Europa. Några av dem kommer hit till Sverige, och några kommer till oss i Gävleborg. De som flyr men också de som kommit och är på väg hit behöver vår hjälp”, skriver Folkteatern och Skottes i ett gemensamt uttalande.

Det stora engagemanget genomströmmar hela organisationerna, förklarar man.

Stödfesten på Skottes kommer att pågå både med ett dag- och kvällspass.

”Vi hoppas kunna skapa ett rum för vår publik att lyssna, se och diskutera aspekter av frågan under denna dag.”

Tidigare under hösten hölls en manifestation för ett medmänskligt flyktingmottagande under samma paroll – ”Refugees welcome” på Stortorget i Gävle.

Teatrarna i Gävle vill också göra ytterligare en insats. Eftersom ”frågan kring flyktingmottagandet inte kommer att försvinna utan kräva engagemang under lång tid, i världen likväl som i Gävleborg”.

Från och med nu tänker Folkteatern och Skottes därför upplåta fria biljetter till alla sina arrangemang under 2015 och 2016, till volontärer som valt att hjälpa barn, ungdomar och vuxna som varit på flykt. Gävle teater upplåter fria biljetter till ett urval av sina föreställningar.

”Vi hoppas att Folkteatern i Gävleborg, Skottes Musikteater och Gävle teater kan bli träffpunkter och platser där människor som flytt och nu är här tillsammans med sin volontär kan se scenkonst och delta i samtal”, säger man i ett pressmeddelande.