Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlesymfonikerna överraskar inte: Storslaget program – igen

Två världspremiärer, världsklassdirigenter och virtuoser. När Gävle Symfoniorkester presenterar kommande säsongs program låter det som vanligt storartat. Nu är ju den tiden på året när Gävleborna ska lockas att förhandsinvestera i abonnemang i Gävle Konserthus för hösten 2015 och våren 2016.

Men visst har symfonikerna rätt. Programmet lovar mycket.

En absolut höjdpunkt blir när blockflöjtstjärnan Dan Laurin spelar i uruppförandet av italienaren Vita Palumbos konsert – dessutom specialskriven för Laurin och Gävle Symfoniorkester.

Och kvinnliga dirigenter leder orkestern vid tre tillfällen, det är åtminstone bättre än inget. Ariane Matiakh är en gästande fransk maestro, Halldis Rönning en norsk, och franska dirigenten Nathalie Stutzmann även operasångerska.

Nestorn Sir Neville Marriner kommer tillbaka för en snabbvisit efter förra spelårets succé. Men oftast får Gävlepubliken se hemmachefdirigenten Jaime Martín på pulten.

Där står han bland annat när ett nytt verk av symfonikernas tidigare huskomponist Tobias Broström uruppförs i oktober – ytterligare en världspremiär alltså. Broströms ”Theatron” är en konsert för två slagverkare och orkester. Som solister framträder ”de makalösa” Johan Bridger och Patrick Raab.

Oboisten Fracois Leleux är en annan berömd solist som återkommer till Gävle. Violinisten Alexandra Soumm sägs tillhöra eliten av unga stjärnor och spelar i Max Bruschs första violinkonsert från 1866, så nära man kan komma ett klassiskt örhänge.

Ung och bländande kallas även pianisten Alexandra Silocea. Flamencosångerskan Esperanza Fernández är en annan gästartist. Och för första gången någonsin med en svensk orkester uppträder i Gävle polska violinisten Kuba Jakowicz.

Bland alla tonsättarherrar vi känner igen i programmet – Sjostakovitj, Mendelssohn, Stravinskij, Brahms, Sibelius – finns också en och annan kvinna. Britta Byström har komponerat violakonserter ”A walk after dark” som ska framföras av violasten Ellen Nisbeth. Brittiska, folkmusikinspirerade, Judith Weir har skrivit "Winter song".

Katarina Leyman är kvinnan bakom verket ”Roller coaster: Super 8”, också det aktuellt under en av de kommande konsertkvällarna. Leyman är för övrigt hustonsättare för Norrlandsoperans symfoniorkester till och med juli 2015 – kanske ett namn att ha i minnet när Gävlesymfonikerna ska välja ny composer in residence nästa gång?

Men det bästa sparar symfoniorkestern till sist. Fenomenet Viktoria Mullova!

Ja, programpunkten heter faktiskt så. Om ett år, fredag 13 maj, kommer hon, den ryska violinisten som under en turné i Finland 1983 flydde i taxi över gränsen till Sverige och sökte politisk asyl. Hon har sedan dess blivit en av världens mest efterfrågade musiker. Det är en mindre sensation att hon uppträder i Gävle, förklarar Gävle symfoniorkester; chansen att höra henne här är ”once in a lifetime”.

I dagarna släpps också biljetterna till Gävle Symfoniorkesters lördagskonsertserie som säljs fristående från de traditionella abonnemangen och har en lättsammare karaktär. Sven Bertil Taube kommer för att lördagssjunga sin ”Hommage” som innehåller sånger och dikter av Lars Forssell, Olle Adolphson och Ulf Björlin bland andra. Symfonisk jazz blir det med sångerskan Rigmor Gustafsson, och ett program med musik från sagornas värld – som ”Harry Potter” och ”Game of thrones” – presenteras med filmkännaren Orvar Säfström som värd.

Ännu finns dock några konserter kvar på innevarande säsongs program. På lördag backar symfonikerna upp hiphoparen Petter, 15 maj spelar Esther Yoo i Brahms violinkonsert. Och onsdagen dessförinnan, 13 maj, kan man se och höra en öppen repetition. Alldeles gratis.