Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge äldre i Sandviken rätt att välja

Varför får man inte välja vård och hemtjänst i Sandviken, Hofors och Ockelbo när man kommer få göra det i grannkommunen? Frågan ställs av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) och Daniel Didricksson (KD).

Annons

1 januari 2009 började Lagen om valfrihet (LOV) att gälla. Lagen handlar om att öka självbestämmandet för äldre med en möjlighet att välja äldreboende och hemtjänst. Kort sagt, att få vara med och bestämma om sitt blivande hem och vem som ska hjälpa till med morgonduschen.

Sju av tio kommuner i Gävleborgs län har visat intresse. Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn har sökt och blivit tilldelade medel för att förbereda ett införande av valfrihetssystem. De övriga kommunerna i länet, Sandviken, Hofors och Ockelbo har där- emot ännu inte sökt några medel.

Äldre personer har länge getts alltför små möjligheter att påverka både sin vardag och den omsorg de får. Hittills har det i de allra flesta kommuner bara funnits ett alternativ och det har varit det som politikerna bestämt. Detta vill vi ändra på.

Att få bestämma själv när man blir gammal och hjälpbehövande kan vara avgörande för både livskvaliteten och tryggheten. Utgångspunkten är att ge äldre personer möjlighet att kunna fortsätta att vara den person man tidigare varit. I de drygt 30 kommuner som redan nu har Fritt val-system är man mer nöjd än tidigare. Det gäller framför allt de äldre, men också personal och politiker. Ingen vill återgå till det gamla systemet. Inte minst uppskattar man att man kan välja bort omsorg eller vård som inte fungerar väl och välja något annat i stället. Man kan invända att små kommuner inte kommer att få lika många alternativ som de större. Och givetvis är det så. Men det är alltid bättre att exempelvis ha två alternativ att välja på i stället för ett. Och låt oss också betona att kontrollen av verksamheterna ska vara lika bra oavsett om det är en kommunal, en ideell eller en privat aktör.

LOV är en frivillig lagstiftning för kommunerna. Men hela 182 kommuner i Sverige har sökt pengar för att tillämpa LOV och det innebär nästan två av tre kommuner. Särskilt glädjande är det att notera att närmare 25 procent av kommunerna som sökt styrs av en vänstermajoritet. I riksdagen röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till att införa lagen. De kommunpolitiker som lever nära de äldres verklighet har dock förstått fördelarna med den här reformen och det vill vi kristdemokrater både välkomna och omfamna.

Man ska givetvis ha goda skäl för att inte införa ett system som ger de äldre större makt. Anhöriga och äldre som bor i en kommun där man inte planerar valfrihetssystem bör absolut ställa frågan till de styrande kommunpolitikerna: Varför man inte får välja vård och hemtjänst i vår kommun, när man kommer få göra det i grannkommunen? Frågan bör ställas i Sandviken, men också i Hofors och Ockelbo.

äldre- och folkhälsominister

gruppledare och kommunstyrelse- ledamot i Sandviken

Mer läsning

Annons