Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge barnen deras framtid nu

Annons

Barn och unga är nu, inte vår framtid som det brukar sägas. De kan inte vänta tio år på att deras villkor ska bli bättre. Dessvärre har inte barn och unga någon egen, stark röst i samhället varför deras situation och deras behov inte alltid sätts högt på agendan.
Om tre månader är det val i Sverige. Då väljer vi inte bara vilket samhälle vi vill ha för vuxna. Vi väljer också vilket samhälle barnen ska växa upp i.
För mig som socialdemokrat är det viktigt att bygga strukturer där barnen inte hamnar i kläm när vuxna hamnar i jobbiga situationer.
Ett första problem som jag vill belysa är barn som växer upp under svenska, fattiga förhållanden. Enligt Rädda Barnens senaste rapport visar den att särskilt utsatta är barn till ensamstående föräldrar där ett av fem barn är fattigt. Är du barn till en ensamstående förälder med utländsk härkomst är risken femtio procent att du är ett fattigt barn.
För de vuxna i en sådan familj innebär det att alltid behöva neka barnen det som för många andra är en självklarhet, deltagaravgiften på fotbollslägret eller nya examenskläder. Hur detta känns för barnen tror jag det finns många äldre som kan relatera till, ett Sverige som var tydligt uppdelat i de som hade och de som inte hade. Vi får inte tro att ett sådant Sverige inte existerar idag. Vi har inte nått målet ännu, att barns uppväxt inte starkt ska präglas av föräldrarnas ekonomiska situation.
Ett andra problem är barn som växer upp i familjer som inte fungerar. Med föräldrar som på grund av sjukdom, alkohol- eller narkotikaproblem eller våldsamt beteende inte kan erbjuda den trygghet alla barn förtjänar. VI måste våga prata med varandra om vad som kan hända i familjer, att det finns hjälp att få och som måste vara tillgänglig för alla som behöver den. Sänkt alkoholkonsumtion är en nyckel till tryggare uppväxter för många barn.
Ett tredje problem är mobbing och trakasserier bland barn och unga. Trots mycket ambitiöst arbete på många håll finns det mycket kvar att göra innan alla barn kan gå till skolan utan en klump i magen. Vi vuxna får aldrig acceptera att barn beter sig illa mot varandra. Detta är en utmaning som alla skolledare och föräldrar måste ta på största allvar och alltid prioritera.
Många vuxna har i dag problem som grundats i barndomen, då den inte varit tillräckligt trygg och stöttande. Vi måste tillsammans sätta ett stopp för detta och arbeta för ett solidariskt Sverige där barnen sätts i första rummet.
Elin Lundgren
Riksdagskandidat
Socialdemokraterna i Gävleborg