Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dem kakor!

/
  • Om de varslade Volvo-anställda inte har bröd att äta kanske de kan äta kakor istället? Eller? Den borgerliga regeringen ger liten tröst till den som står i färd med att förlora jobbet i dessa dagar.Varsågod, ta en dröm. Om de varslade Volvo-anställda inte har bröd att äta kanske de kan äta kakor istället? Eller? Den borgerliga regeringen ger liten tröst till den som står i färd med att förlora jobbet i dessa dagar.

Volvo-varslet är 3 300 skäl till att byta politik i vårt land. På ekots hemsida kunde vi under gårdagen bland annat läsa följande rubrik ”Arbetsförmedlingen får akutpengar”. Är det så vi vill att vårt land skall styras?

Annons

Akuta pengar i stället för en förutseende och långsiktig politik präglad av insikten om att konjunkturer kan vända, ekonomiska system rämna och företag gå i konkurs eller genom rationaliseringar göra tusen och åter tusen människor arbetslösa.

De 3 300 människor som varslades i Göteborg är beviset för att Sverige inte är en isolerad ö. Skälet till Volvos varsel baserar sig på situationen i USA. All svensk industri som är exportberoende av USA står inför svåra tider just nu. Utan en stabil amerikansk ekonomi, inga köpare för varorna. Och så påverkas Sverige av ett skeende på andra sidan Atlanten.

Kanske hade inte en socialdemokratisk regering hanterat situationen bättre. Kvartalskapitalismen går tyvärr delvis hand i hand med kvartalspolitiken som alla partier har en tendens att förfalla i. Men socialdemokratin tror trots allt fortfarande på stabila trygghetssystem snarare än skattesänkningar som receptet på mänskligt välmående. Och i dag är det tydligt att det är just det vi behöver.

Men redan när regeringen först började karva i vår gemensamma tårta kunde en avmattning av vår jobbtillväxt skönjas, situationen i USA var mycket oroande, men eftersom var man är en ö enligt borgerlig logik och Sverige tydligen likaså, bekymrade inte detta regeringen Reinfeldt nämnvärt. Egoism före solidaritet. En politik för dem som tror sig vara immuna mot sjukdomar och arbetslöshet. Vilket väldigt få är.

Mer läsning

Annons