Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge Finland en stol!

En ledig stol i Svenska Akademien – som nu efter riksmarskalken Sten Rudholms frånfälle – öppnar omedelbart för spekulationer om ny ledamot.

 

Agneta Pleijel, P-O Enquist och Sigrid Combüchen är namn som brukar återkomma och säkert lär göra det även denna gång.

Att tro på en ny överraskning i stil med invalet av Kristina Lugn är antagligen att hoppas för mycket.

Själv tycker jag att tillfället borde användas för att – äntligen – ge plats åt någon företrädare för den betydande del av svensk litteratur som skrivs på andra sidan Kvarken och Bottenhavet.

Att finlandssvenska författare spelat stor roll i vår svenska litteratur behöver man ju bara kunna stava till Johan Ludvig Runeberg eller Edith Södergran för att inse. Tove Jansson inte att förglömma.

Och givetvis finns det lika kvalificerade finlandssvenskar även i dag, värdiga att ta säte bland De Aderton. Märta Tikkanen, Bo Carpelan eller Johannes Salminen exempelvis.

Ingen av dem uppfyller visserligen kravet på föryngring men det vore säkert inte svårt att leta upp någon kvalificerad företrädare för generationen under dem heller.

Akademiens grundare, Gustaf III, hade inget emot finlandssvenskar i den. Saken kom dock i ett annat läge i och med den nationella katatrof som 1808/1809 års krig slutade i. Finland blev ju då, för drygt hundra år framåt, en del av det tsarryska imperiet och ryska undersåtar i akademien gick inte för sig.

Men det skälet kan väl knappast ha någon giltighet i dag, när Finland varit en självständig nation i över nittio år? (Självständighetsdagen inföll förresten just i går, 6 december – grattis!) Horace Engdahl & Co bör därför ta tillfället i akt och fylla den här luckan nu, när tillfället uppstått.

Frågan om svenskt medborgarskap kan inte vara av avgörande betydelse när det gäller en så gränsöverskridande företeelse som litteratur.

Och kan latinamerikaner sitta i den spanska akademien och afrikanska författare i den franska så måste väl finlandssvenska kunna sitta i den svenska också. n

av Mats Rosin