Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Gävleborgs hjärtebarn ett bra liv

Annons

Ett av hundra barn i Sverige föds med hjärtfel. I Gävleborg motsvarar det nästan 30 nyfödda varje år – en hel skolklass. Har barnen tur upptäcks deras hjärtfel innan de hinner bli hemskickade från BB. Förhoppningsvis genomgår de lyckade hjärtoperationer, för att sedan få leva ett liv inte alltför olikt andra barns.

Alla barn som föds med hjärtfel i Sverige år 2012 har rätt till ett långt och bra liv. Men detta kräver fler barnhjärtläkare och mer pengar till forskning.

På 1960-talet överlevde bara 60 procent av alla barn med hjärtfel. Nu överlever mer än 95 procent, tack vare bättre operationstekniker och effektivare sjukvård. Det är ingen slump, utan resultatet av tusentals forskningstimmar som bland annat finansierats via gåvor till Hjärt-Lungfonden. Den svenska barnhjärtvården kan bli ännu bättre, men hittills har barnhjärtforskning inte prioriterats vare sig av staten eller av landstingen.

Vi står nu inför allvarliga utmaningar. Svensk barnhjärtvård är en liten medicinsk specialitet och det trettiotal barnhjärtläkare som finns har svårt att få tid till forskning. Ett annat problem är att många av dem snart pensioneras, samtidigt som endast sex personer i dag är under utbildning till barnhjärtspecialist.

Dessutom finns det fortfarande många obesvarade frågor kring barns hjärtfel. Vi behöver lära oss mer om vad som orsakar felen och utveckla nya sätt att upptäcka och åtgärda dem tidigt. Vi måste också hitta bättre behandlingsmetoder.

Men forskarnas allra största utmaning är att ge alla hjärtebarn ett så friskt hjärta som möjligt, både under uppväxten och som vuxna. Ett medfött hjärtfel kan innebära nedsatt fysisk förmåga, koncentrationssvårigheter och att barnen blir svårare sjuka vid vanliga infektioner. Barnen kan ha svårt att hänga med i undervisningen, att bada utomhus och leka i snön. De kan helt enkelt inte alltid göra sådant som är självklart för andra barn.

Under februari månad samlar Hjärt-Lungfonden in pengar som går specifikt till forskning kring barns hjärtfel. Sedan 2007 har svenskarna bidragit med hela 50 miljoner kronor till forskning kring barnhjärtan. Det är mycket pengar, men inte tillräckligt.

Och det krävs mer än generösa bidrag från allmänheten – nu måste politiker på alla nivåer ta sitt ansvar genom långsiktiga satsningar på barnhjärtforskning. De barn i Gävleborg som föds med hjärtfel har rätt till ett lika långt och bra liv som alla andra barn.

Katarina Hanséus
docent och överläkare i barnkardiologi vid Lunds Universitetssjukhus

Staffan Josephson
generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Bo Lundell
docent och överläkare i barnkardiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus

Mats Mellander
docent och överläkare i barnkardiologi vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Annika Rydberg
docent och överläkare i barnkardiologi på Norrlands Universitetssjukhus

Mer läsning

Annons